Poljski ministar otkrio da iza sabotaže Sjevernog toka stoje SAD

Poljski ministar otkrio da iza sabotaže Sjevernog toka stoje SAD

Potrparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da se izjava bivšeg poljskog šefa diplomacije, koji je zahvalio SAD-u zbog štete na ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, može smatrati “službenom potvrdom da je riječ o terorističkom napadu”. Zaharova se referisala na objavu na Twitteru bivšeg poljskog ministra.

“Bivši poljski ministar spoljnih poslova, sada evropski poslanik Radek Sikorski, zahvalio je SAD-u za oštećenje na ruskom gasovodu. Je li to službena potvrda da se radi o terorističkom napadu?” napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Jer do pada pritiska u gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, koji idu od Rusije do Njemačke, mogla je biti samo “ciljana sabotaža”, koja je nemoguća bez ronilaca ili podmornice, izvijestio je takođe TASS pozivajući se na izvore njemačkog lista Tagesšpigel i magazina Špigel.

Izvori Tagesšpigla i Špigla koji su upoznati sa ocjenom vlasti, navode da bi prema prvim pretpostavkama “za ovo bi mogle biti odgovorne ukrajinske snage ili snage povezane sa Ukrajinom”.

Njemačko ministarstvo privrede još nije uspjelo da utvrdi uzrok pada pritiska u gasovodima i lokaciju curenja.

Mrežni operater Gaskade, Federalna mrežna agencija Njemačke, policija i vlasti špkrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija rade na problemu.

Pad pritiska na jednoj od dvije linije Sjevernog toka 2 zabilježen je u noći između ponedeljka i utorka sa kopnene platforme Sjevernog toka 2 AG, o čemu su istovremeno obavještene obalske službe Njemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije.

U Ministarstvu privrede Njemačke uvjeravaju da incident neće uticati na snabdijevanje zemlje energijom, a Evropska komisija je takođe navela da energetska bezbjednost Evropske unije nije narušena, navodi TASS.

Švedska vojska pokazala je novi snimak velikog curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok

Izvor: Fonet

 

 

CATEGORIES
Share This