Otvorena izložba plakata o ruskim velikanima

Otvorena izložba plakata o ruskim velikanima

Izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”, autora Nataše Bulatović, koju čini 15 plakata posvećenih Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom i 15 plakata o Lavu Nikolajeviču Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku, otvorena je sinoć u Narodnoj biblioteci Trebinje.

Riječ je o izložbi čiji je priređivač Biblioteka grada Beograda, a koja otkriva malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu.

Bulatovićeva je rekla da je ideja bila da se prikaže kako su Srbi sa prostora bivše Jugoslavije doživljavali dvojicu pisaca kroz kritiku, prevodilačke radove, izdavaštvo, filmove, dramsku umjetnost.

– Ovu izložbu smo 2011. godine uradili za Dane srpske kulture u Moskvi i Sankt Peterburgu, a prikazana je širom Srbije i u Banjaluci – istakla je Bulatovićeva.

Direktor Narodne biblioteke u Trebinju Milosava Supić Vuković rekla je da je ova izložba najbolji uvod u saradnju dvije kulturne ustanove.

– Trebinjci njeguju sjećanje na velikane ruske književnosti i to je prepoznala Biblioteka grada Beograda. Izrazili su želju da izložba bude otvorena u našem gradu. Ovo je i najbolji način da naša ustanova oda počast ovim velikanima. Trebinjska publika moći će da pogleda izložbu u narednih 15 dana – navela je Vukovićeva.

Posjetioci su mogli da pogledaju i Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, te izabranu privatnu prepisku sa znamenitim Srbima.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This