Lesor progovorio o dolasku u Partizan i derbijima sa Zvezdom

Lesor progovorio o dolasku u Partizan i derbijima sa Zvezdom

Imao je Partizan dosad sreće sa Francuzima, a stazom Žofrija Lovernja (2012-2014), Lea Vestermana (2012-2014), Borisa Daloa (2013-2015) i Bandže Sija (2018-2019), pokušaće da nastavi Matijas Lesor.

Na njegovim plećima, ipak, veći je teret jer je prethodno nosio dres najvećeg rivala Crvene zvezde. Bilo je to u sezoni 2017/18, a među crno-bijele stiže iz Makabija

U razgovoru za francuski BeBasket, Lesor kaže da je interesovanje Partizana postojalo još ljetos.

– Da, htjeli su me tokom ljetnje pauze. Dugo sam imao ponudu, ali sam htio da čekam do 16. decembra i kraja prelaznog roka u Evroligi. Između evroligaških ponuda koje sam imao i dolaska u Partizan, ovo drugo mi je djelovalo kao najbolja odluka – istakao je 26-godišnji centar.

Jasno, prilika da sarađuje sa Željkom Obradovićem imala je veliki uticaj. Nije Lesor razgovarao sa trofejnim trenerom pre dolaska u Beograd, ali jeste bio upućen u to šta će se od njega zahtijevati ukoliko prihvati poziv.

– Bio sam na utakmici u Parizu kada su igrali Levaloa i Partizan i pričao sa nekim od članova njegovog stručnog štaba. On je razgovarao sa mojim agentom i još nekim ljudima, tako da sam znao šta želi i šta misli o meni. Vidio sam kako igraju i kakva bi bila moja uloga, mislim da mogu mnogo toga da im pružim.

Novi centar crno-bijelih kaže da ne osjeća tremu, niti pritisak, zbog toga što će mu trener biti najtrofejniji evropski strateg, poznat po tome što ume da podvikne igračima.

– Ne, uopšte. Ali to će zavisiti i od mene. Ako napravim neku glupost, sigurno će vikati na mene. To je strogost koja je potrebna za osvajanje Evrolige devet puta. Njegova tehnika funkcioniše, dok ima trenera koji vrište na svoje igrače samo radi vrištanja, jer misle da bi mogli da budu kao on, ali to ne donosi rezultat. Po meni, Obradović liči na Zvezdana Mitrovića (sarađivali u Monaku). Na terenu djeluje zatvoren i tvrd prema svojim igračima, ali mislim da je veoma dobar čovek i otvoren, sa kojim može lako da se razgovara. On i Zvezdan su očigledno dva potpuno različita čoveka, ali su zahtjevni prema svojim igračima i strogi na terenu. Igranje za Obradovića biće dobro za mene – uvjeren je Lesor.

Lesor je prošle sezone osvojio Evrokup sa Monakom, a sada će pokušati isto u dresu Partizana.

– To je moj cilj, ne znam da li ima igrača koji je dvaput uzastopno osvojio trofej s različitim ekipama. Ali, idemo korak po korak. Prvo da vidimo kako ću se integrisati.

Osvrnuo se Lesor i na svoj prethodni boravak u Srbiji, kada je sa Crvenom zvezdom igrao Evroligu, a u regionalnom takmičenju doživeo poraz u finalu od Budućnosti (1:3), čemu je doprineo njegov promašeni zicer za pobjedu u četvrtom meču.

– Sa Crvenom zvezdom je bilo uspona i padova. Počelo je perfektno, zatim bilo malo gore, a na kraju… Ali imam samo lijepe uspomene na Srbiju, na život tamo, navijače i njihovo poštovanje, čak i od protivničkih navijača. Iskreno, srećan sam što se vraćam u Beograd, uživao sam živeći tamo. Svaki meč se mora shvatiti ozbiljno, inače neće biti lako. Moraću opet da se prilagodim, imam iskustvo igranja u različitim prvenstvima. Meni najviše odgovara Francuska, tamo se mnogo čvrsti i potrebna je odlična fizička sprema. ABA liga je malo drugačija, ali ono što je najvažnije jeste to kako ekipa igra. Po mom mišljenju, Partizanov stil će mi baš odgovarati – očekuje je Lesor.

S obzirom na rivalitet Crvene zvezde i Partizana, francuskom košarkašu neće biti prijatno kada bude igrao večiti derbi u kom su crveno-bijeli domaćin. I sam je svjestan toga.

– Dobio sam mnogo poruka navijača, ali ništa što bi poljuljalo moju odluku. Znao sam gdje dolazim i šta će to prouzrokovati, ali koncentrisan sam na košarku. Nisam ni prvi ni posljednji igrač koji je to uradio. U ekipi su tu još dvojica (Kevin Panter i Nemanja Dangubić). Čak i ako su navijači ljuti, postoji poštovanje prema igračima. Mislim da nemam čega da se plašim osim što ću biti izviždan u mečevima sa Zvezdom. Derbiji će biti napeti, ali u svakodnevnom životu neće me napadati. Sve je to dio sporta – ističe Partizanov centar.

Posebna tema bio je vječiti derbi između Zvezde i Partizana.

– Adrenalin, uzbuđenje, sva tenzija koja raste tokom nedelja, to je poseban doživljaj. Treneri su napetiji, igrači i navijači isto. Svi su koncentrisaniji, jer je to poseban meč, meč koji morate da dobijete. Zaista se osjeća žar oko beogradskog derbija, čak i tokom meča. Vidjeću sada kako je s druge strane i nekoliko godina kasnije. Ali, s obzirom na tim koji je napravio Partizan i budžet koji je uložio klub, mislim da će biti dosta tenzije. Tim prije što je već prošao jedan derbi (71:56 za Zvezdu 14. novembra).

SI

CATEGORIES
Share This