Koliko je Konstrakta zaradila od pjesme “In Corpore Sano”?

Koliko je Konstrakta zaradila od pjesme “In Corpore Sano”?

 

Kako je i sama umjetnica izjavila nakon povratka iz Torina, ona će tokom ljeta sa svojom grupom Zemlja gruva imati više koncerata i to uglavnom festivalskih, a oni su zakazani tokom prethodnih mjeseci, nakon što je pobijedila na Evroviziji ’22.

Šira javnost je tada prvi put čula za Konstraktu i pravac muzike kojim se ona već duže vrijeme bavi.

Tada je stekla simpatije i popularnost, kako u Srbiji i regionu, tako i širom svijeta. Njen hit “In corpore sano” postao je za kratko vrijeme planetarno popularan, pa je tako završio i na Global viral listi Spotifya, na kojoj je zauzela 23. mjesto, što do sada nije uspjelo nijednom izvođaču iz Srbije. Samim tim, ni cijena njenih nastupa ni koncerata više neće biti ista kao ranije. Prema procjeni estradnih menadžera Saše Mirkovića i Saše Đurića ona će za predstojeće nastupe uzeti mnogo više novca.

Po Mirkovićevim riječima, taj iznos bi mogao da bude čak i 60.000 evra.

– Konstrakta će biti popularna u prvom naletu, još nekih mjesec dana. Da bi ta popularnost opstala, potreban je ozbiljan rad u narednim mjesecima. Ona je takav izvođač da nema šta da traži po klubovima, jer njena pjesma je fora, trik… Takve pjesme nisu za široke narodne mase. Konstrakta je više za neki festival. Možda će sad poslije Evrovizije moći da zaradi od 1.500 do 3.000 evra po nastupu, i to u najboljem slučaju. Što se tiče njene zarade od pregleda na Youtube i striming platformama, ona, s obzirom na to da ljeti nema puno pregleda, od evrovizijske pjesme u ovom tromjesečju može da zaradi oko 30.000 evra, najviše do 60.000 evra sveukupno – smatra Mirković.

Foto: Printscreen

Za razliku od njega, njegov kolega Saša Đurić tvrdi da postoji mogućnost da Konstrakta zaradi i do 10.000 evra po jednom koncertu.

– Konstrakta je bila odlična, ja bih iskreno volio da ona može da zaradi i pet i deset puta više nego što je realno da će da zaradi u našoj zemlji. Ona je to zaslužila, ali koliko će taj njen fazon proći ovde na terenu, to je pitanje… Po mom mišljenju i iskustvu, realna cijena njenog nastupa, s obzirom na njenu priču i koncept, bila bi 10.000 evra. Ona treba maksimalno da iskoristi taj hajp koji sada ima. Želim joj svu sreću u tome – rekao je Đurić.

Poznata je činjenica da se za milion YouTube pregleda plaća u prosjeku oko 1.000 evra, što znači da je zarada od 15 miliona pregleda Konstraktine pjesme sa festivala Pjesma za Evroviziju oko 15.000 evra, a isti iznos će imati i od svih pregleda sa nekoliko snimaka sa zvaničnog kanala Evrovizije.

Treba napomenuti da Konstrakta ovu zaradu od kanala “RTS Pesma Evrovizije – zvanični kanal” dijeli napola sa Javnim servisom, što znači da je “teža” za 7.500 evra, dok se zarada od evrovizijskog kanala deli napola između njih i RTS, a RTS polovinu svog dijela daje izvođaču, tj. Konstrakti (3.750 evra).

Osim Youtuba, daleko više se zarađuje od preslušavanja i skidanja muzike sa ostalih digitalnih platformi, kao što je npr. već pomenuti Spotify. Tu cijena za milion strimova iznosi u prosjeku od 3.000 do 3.500 evra. Trenutno na ovaj platformi Konstrakta ima nešto malo manje od tri miliona pregleda, što znači da, s obzirom na to, i ovde dijeli zaradu po pola sa RTS, od ove platforme trenutno na računu ima oko 5.000 evra više, dok je na zvaničnom Spotify kanalu pjesma postavljena tek u utorak, pa će i od nje imati određenu zaradu u narednom periodu.

Dakle, kada se sve izračuna, do sada je Ana od pjesme s latinskim nazivom zaradila 16.000 evra.

nova.rs

CATEGORIES
Share This