“Branio sam ubice, ali u fudbalu sam upoznao više sumnjivih lica”

“Branio sam ubice, ali u fudbalu sam upoznao više sumnjivih lica”

Predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin, gostujući u emisiji “U svom filmu” na HRT-u u potpunosti je otvorio dušu.

Ono što je upoznao u fudbalu, ističe, nije sreo mi među najbrutalnijim ubicama.

– U 24 godine rada u krivičnom pravu, branio sam ubice. Manje sumnjivih ljudi sam upoznao tada, nego za dvije godine u fudbalu”, istakao je on.

Čeferin se potom prisjetio se najizazovnijeg perioda u svojoj karijeri. Otkrio je kako se osjećao kada se pojavila inicijativa 12 najbogatijih klubova, koji su htjeli da osnuju Superligu.

– To bi značilo kraj fudbala u Evropi, to bi značilo katastrofu za cijelu piramidu i ja sam znao da bi to trebalo da spriječimo. Prvo nisam znao kako jer sam bio previše ljut. Znao sam da moram što agresivnije da nastupim jer je to trebalo da se ukine u roku od 48 sati ili bi imalo neku mogućnost da uspije. Ja sam znao da sam na ivici: ili padamo mi ili rušimo Superligu – rekao je Čeferin.

Kada je saznao za tu ideju, bio je u automobilu sa Zvonimirom Bobanom, tada šefom za fudbalska pitanja UEFA.

– Htio sam Bobana da predstavim na kongresu i zato smo zajedno otišli u Švajcarsku, on je bio u kolima sa mnom kad se sve to događalo. Zvone ima puno iskustva u fudbalu, zna sve praktično, ali nije to bilo toliko bitno koliko je bilo bitno da je on bio pozitivan od prvog trenutka. Nisam imao nekog u kolima osam sati koji je kukao i plakao da ćemo sve da izgubimo, da fudbal propada… Naprotiv, on je od prvog trenutka nastupio optimistično i rekao: Hajde da se kladimo u večeru da ćeš ih da ih srušiš u dva dana. I ja sam se kladio i još nisam platio večere – dodao je prvi čovjek evropskog fudbala.

Čeferini vjeruje da u narednih 10 godina Superliga neće biti osnovana.

– Rekli su mi: ‘Šta ako mi vama damo 3,5 milijarde evra pa vi za nas to napravite’. Ja sam rekao da je tu neko lud! Ili oni ili ja? Ja nisam, tako da od tada više nisu zvali. Taj kapital će stalno da dolazi, ali mislim da smo 10 godina mirni – zaključio je predsjednik UEFA.

SI

CATEGORIES
Share This