Zgrada parlamenta u plamenu: Vatra progutala krov

Zgrada parlamenta u plamenu: Vatra progutala krov

Vlasti u Južnoafričkoj Republici (JAR) saopštile su nakon požara u zgradi parlamenta da su uhapsile muškarca osumnjičenog za paljevinu, provalu i krađu.

Najavile su i da će već u utorak biti izveden pred sud.

Predsednik JAR Siril Ramafosa ocenio je da je požar “strašan i razoran događaj”, ali je obećao da će parlament nastaviti sa radom, prenosi Bi-Bi-Si.

Na današnjim snimcima s lica mesta mogao se videti oblak crnog dima koji kulja ka nebu i veliki plamen koji se vije kroz krov zdanja parlamenta.

Zvaničnici su potvrdili da je požar izbio u kancelarijama na trećem spratu i brzo se proširio na skupštinsku salu donjeg doma, javio je izveštač britanskog javnog servisa iz Kejptauna.

U požaru niko nije povređen, rekao je portparol vatrogasne službe Kejptauna Džermejn Karelsi i dodao da je više od 35 vatrogasaca učestvovalo u gašenju požara koji je lokalizovan posle višečasovne intervencije, preneo je ranije AP.

Kako navodi Bi-Bi-Si, požar je izbio nekoliko sati nakon jučerašnje sahrane nadbiskupa Dezmonda Tutua u katedrali Svetog Ðorđa, u blizini parlamenta koji trenutno ne zaseda zbog praznika.

On je dodao da je više od 35 vatrogasaca učestvovalo u gašenju požara.

Uzrok požara još uvek nije otkriven.

Požar je izbio na trećem spratu zgrade, a prvi izveštaji ukazuju da je izbio u kancelarijskom prostoru, rekao je član gradske uprave Kejptauna Žan-Pjer Smit, preneo je Rojters.

Kako navodi BBC, požar je izbio nekoliko sati nakon sahrane nadbiskupa Dezmonda Tutua u katedrali Svetog Đorđa, u blizini parlamenta, koja je održana u subotu.

(Tanjug  Foto:Srhreenshot/Twiter)

CATEGORIES
Share This