Zelenski uhvaćen u laži kojoj čak ni Amerikanci ne vjeruju

Zelenski uhvaćen u laži kojoj čak ni Amerikanci ne vjeruju

Podvala neviđenih razmjera, Rusija odbacuje navode da njihov general prijeti miniranjem elektrane, pišu hrvatski mediji.

Izvještaj zapadnih i ukrajinskih medija o ruskom generalu Valeriju Vasiljevu koji prijeti uništenjem nuklearne elektrane Zaporožja, najvjerojatnije je lažan, zaključio je, ni manje ni više, nego američki Institut za proučavanje rata (ISW) (ISW) saopštio je da su “zapadni i ukrajinski mediji objavili vjerovatno lažirani izvještaj o ruskom generalu koji prijeti uništenjem najvećeg evropskog nuklearnog postrojenja”.

“Bez obzira na porijeklo izvorne objave, radi se o nepouzdanom izvještaju. Indirektno je i ne citira službeni izvor objavljen na bilo kojoj službenoj stranici ruske vlade” poručio je ISW. Samo rusko ministarstvo obrane, odbacilo je ukrajinske navode kao lažne te su istaklo kako je Vasiljev u vrijeme kada se njegov navodni govor održao, bio u Uzbekistanu, a ne u Zaporožju.

Po svemu sudeći, eventualno uništenje nuklearne elektrane u Ukrajini, napravilo ogromnu štetu Rusiji. Još u martu, kada su Rusi tek zauzeli ovu elektranu, nuklearni fizičar Tonči Tadić objasnio kako bi nuklearna katastrofa u toj nuklearnoj elektrani bila najopasnija za okupirane dijelove Ukrajine pod ruskom snagom, a potom i za južnu Rusiju s obzirom na strujanje zraka, odnosno vjetra u tom geografskom području.

Zelenski želi zabranu putovanja Rusima

Ukrajina je objavu o navodnim Vasiljevim prijetnjama objavila u utorak.

“Kao što znate, minirali smo sve važne objekte nuklearne elektrane Zaporožja. I to ne skrivamo od neprijatelja. Upozorili smo ih. Neprijatelj zna da će elektrana biti ili ruska ili ničija. Spremni smo na posljedice ovog koraka. I vi, borci, morate shvatiti da drugog puta nema. Ako dođe najteža naredba, moramo je časno izvršiti!”, rekao je navodno Vasiljev, prema tvrdnjama Energoatoma, ukrajinske državne nuklearne agencije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, također je u intervjuu za Washington post također pozvao zapadne zemlje da zabrane ulazak ruskim građanima u njihove zemlje.

Dnevno.hr

CATEGORIES
Share This