Zelenski smatra da se NATO plaši Rusije, poziva narod na referendum

Zelenski smatra da se NATO plaši Rusije, poziva narod na referendum

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za televiziju Suspilni da će kompromis u pregovorima između Ukrajine i Rusije biti odlučen sveukrajinskim referendumom, a to se tiče pitanja garancija bezbednosti, Donbasa i Krima.

„Odgovor je vrlo jednostavan. Sve smo već razumeli. Ne vode nas (u NATO) jer se plaše Rusije. To je sve, da budemo garanti bezbednosti koji nam, nažalost, ne mogu obezbediti stoprocentno članstvo u Alijansi, ali su spremni da urade sve što bi NATO morao da uradi da smo članovi Alijanse. I mislim da je to normalan kompromis”, dodao je Zelenski.

Tako će, prema rečima Zelenskog, u pitanjima bezbednosnih garancija biti reči o ustavnim promenama i izmenama ukrajinskog zakonodavstva.

„Objasnio sam svim pregovaračkim grupama – kada pričate o svim tim promenama, a one mogu da budu istorijske, mi nećemo nigde ići, izaći ćemo na referendum. Narod će morati da kaže i pruži odgovor na određene formate, kompromise. Ali kakvi će oni biti je već stvar razgovora i razumevanja između Ukrajine i Rusije”, naveo je Zelenski.

Razmena zarobljenika

Ruska ombudsmanka Tatjana Moskalkova rekla je za RT da je devet ruskih vojnika razmenjeno za gradonačelnika Melitopolja.

Moskalkova je dodala da se nada da strane neće odugovlačiti “sa spiskovima, sa kartonima, sa procedurama”. Rusija je spremna da preda ukrajinske zarobljenike u zamenu za ruske, rekla je Moskalkova.

Rusija je Crvenom krstu poslala detalje o više od 500 ukrajinskih zarobljenika, javlja Interfaks.

Politika

CATEGORIES
Share This