Zelenski pred porazom

Zelenski pred porazom

 Da li je Zelenski pred porazom? Mediji u regionu već su promijenili narativ o ratu u Ukrajini i očiglednu vojnu nadmoć i uspjehe Rusije, zaobilaze informacijama da je rat u Ukrajini u poodmakloj fazi i da se iz trenutne perspektive nazire njegov kraj. Slabosti ukrajinske strane se obrazlažu nedostatkom naoružanja, iako svakodnveno stižu isporuke svih vrsta naoružanja sa Zapada. Tako, dok traju žestoke bitke na istoku države, Kijev moli za dodatne i brže isporuke oružja.

Ukrajina je po ko zna koji put zamolila zapadne zemlje za bržu isporuku oružja dok su bolje naoružane ruske snage udarale po istoku zemlje, kao i za humanitarnu podršku u borbi protiv izbijanja smrtonosnih bolesti.Ukrajinski zvaničnici ističu da se Rusija već neko vrijeme fokusira na istok i artiljerijsku borbu u kojoj je Kijev ozbiljno nadjačan.

Činjenica je da obje strane gube – i ljude i teritorij. Zbog toga je situacija sa moralom vojske na sve lošijem nivou.

U Sjeverodonjecku, malom gradu koji je postao žarište ruskog napredovanja na istoku Ukrajine i jedno od najkrvavijih žarišta u ratu koji traje već četiri mjeseca, zabilježene su teške borbe. Čini se da bi Rusija uskoro mogla i ovaj grad dodati na popis onih koje kontrolišu. To bi značilo da im u regionu Luganska ostane samo još jedan grad za osvajanje.

Taktika kojom se koriste ukrajinski branioci je uvlačenje Rusa u ulične borbe kako bi neutralisali artiljerijsku nadmoć koju imaju.

Zapovjednik brigade Svobode Petro Kusik ističe kako Ukrajina nema dovoljno oružja, a pogotovo ono koje je potrebno za uništavanje protivničke artiljerije.

Ukrajinski vojno-obavještajni zvaničnik Vadim Skibici je kazao kako Ukrajina sada već gubi “artiljerijski rat” i ističe kako su potrošili sve zalihe artiljerijske municije.

Institut za ratne studije objavio je nove karte koje pokazuju trenutnu situaciju u Ukrajini. Navodi se kako Rusi pregrupišu svoje snage u Hersonsku oblast, kao i to da bi mogli ubrzo osvojiti Sjeverodonjeck.

ISTOK/Agencije

CATEGORIES
Share This