Zelenski potpisao: Božić više nije 7. januara u Ukrajini

Zelenski potpisao: Božić više nije 7. januara u Ukrajini

Ukrajina će ubuduće slaviti Božić 25. decembra umjesto 7. januara, kako je bilo do sada, u skladu sa zakonom koji je u petak potpisao predsjednik, Volodimir Zelenski.Zelenski potpisao: Božić više nije 7. januara u Ukrajini

„Ukrajinski je narod dugo bio podložan ruskoj ideologiji u gotovo svim životnim segmentima pa se Božić slavio po julijanskom kalendaru, 7. januara“, navodi se u obrazloženju teksta koji su zastupnici izglasali sredinom jula.

U obrazloženju se navodi i da se „nastavlja snažan preporod ukrajinske nacije. Stalna borba za vlastiti identitet pridonosi svijesti i želji svakog Ukrajinca da svoj život živi u skladu s tradicijom i vlastitim blagdanima“.

Premještanje Božića posljednji je u nizu poteza koje je Ukrajina preduzela posljednjih godina kako bi se distancirala od Moskve, uključujući preimenovanje ulica i gradova koji prizivaju sovjetsko doba.

Zakon odražava jaz koji već godinama postepeno raste između crkava u Kijevu i Moskvi, a dodatno ga je pojačala ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Iako je nekoliko stoljeća bila pod vjerskim okriljem Rusije, ukrajinska Pravoslavna crkva je 2019. proglašena autokefalnom i neovisnom o Moskovskom patrijarhatu.

U maju 2022. je i ukrajinska crkva, koja je ostala vjerna Moskvi, proglasila svoju nezavisnost, reagujući tako na javnu podršku ratu ruskog patrijarha Kirila.

Nekolicina pravoslavnih crkava u svijetu, među kojima su i ruska i srpska, koriste julijanski, a ne gregorijanski kalendar za vjerska slavlja.

(RSE) Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This