Zelenski o nalogu za hapšenje Putina: Odavde počinje istorijska odgovornost

Zelenski o nalogu za hapšenje Putina: Odavde počinje istorijska odgovornost

Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločina deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je to istorijskom odlukom.

Predraspravne sudije ICC-a rekli su da je ruski predsjednik navodno odgovoran za prisilno premještanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju tokom sukoba dviju zemalja, što su navodno dokumentovale grupe za ljudska prava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika kao „istorijsku odluku, od koje počinje istorijska odgovornost“ za ratne zločine koje je navodno počinila Rusija.

Odvajanje djece od njihovih obitelji, lišavanje bilo kakve mogućnosti kontakta s rodbinom, navodno skrivanje djece na teritoriji Rusije, raspršivanje u udaljenim regijama – sve je to očita državna politika Rusije, državne odluke i državno zlo, rekao je Zelenski.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova umanjilo je uticaj naloga. „Rusija nije stranka Rimskog statuta ICC-a i prema njemu nema nikakvih obaveza“, rekla je potparolka ministarstva Maria Zakharova.

„Rusija ne sarađuje s ovim tijelom, a mogući ‘recepti’ za hapšenja, koje izdaje ICC, za nas su pravno ništavni i nevažeći“, objasnila je Zaharova, prenosi „FT„.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This