Završen protest protiv Otvorenog Balkana u Tirani

Završen protest protiv Otvorenog Balkana u Tirani

Protest Ispred Vlade Albanije u Tirani protiv inicijative “Otvoreni Balkan”, u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše, okončan je večeras

Protest je organizovan uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju “Otvoreni Balkan”, koji se održava danas i sutra u Tirani.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokušavajući da obori zastavu.

Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gdje je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i ambasada Srbije u Tirani, javlja izvještač Tanjuga.

Mediji su prenosili ovih dana da će na taj protest navodno doći i Albanci sa KiM, ali i Albanci iz Preševske doline.

Beriša je okupljenima na protestu večeras poručio da je ”Otvoreni Balkan projekat koji ima za cilj uspostavljanje srpske hegemonije na ovim prostorima”.

“Mi smo protiv ovog projekta jer je istorija pokazala da je jedan od najvećih promašaja bila ideja srpske hegemonije na našem poluostrvu. Mi smo protiv ovog projekta jer je u suprotnosti sa našim nacionalnim projektom”, rekao je Beriša, prenijela je ”Koha ditore”.

Albanski premijer Edi Rama odlučio je da početni dio samita Otvorenog Balkana sa Zoranom Zaevom i Aleksandrom Vučićem premjesti iz Tirane u grad Elbasan.

Odluka je, kako su prenijeli albanski mediji, donesena nakon što je Demokratska stranka najavila proteste u Tirani.

Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaveom u Elbasanu, a sutra će uslijediti radni sastanci i predviđeno je potpisavanje šest sporazuma.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This