Zatvaraju pijace i svadbene salone da bi sačuvali energiju

Zatvaraju pijace i svadbene salone da bi sačuvali energiju

Pakistan bez novca u utorak je najavio prijevremeno zatvaranje pijaca i svadbenih salona kao dio niza mjera u sklopu plana za očuvanje energije dok se vlada bori da oživi privredu.

Izvještavajući medije nakon sastanka kabineta koji je odobrio Nacionalni plan za očuvanje energije za uštedu energije i smanjenje zavisnosti o uvoznoj nafti, ministar odbrane Kavaja Asif rekao je da će se pijace zatvoriti u 20.30 časova dok će se svadbeni saloni zatvoriti do 22 sata, što će „nam uštediti nam 265.000 dolara.“

Najavljujući dodatne mjere, rekao je da će od 1. februara biti obustavljena proizvodnja sijalica sa svijetlećom niti, a od jula proizvodnja neučinkovitih ventilatora. Rekao je da će te mjere pomoći uštedjeti još skoro 97 hiljada dolara.

Vlada bi takođe u roku od godinu dana uvela obaveznu upotrebu stožastih gejzira, koji bi korištenjem manje gasa uštedjeli skoro 406.000 dolara, a alternativna upotreba ulične rasvjete uštedjela bi još skoro 18 hiljada dolara.

Asif je rekao da će sve vladine zgrade i kancelarije takođe smanjiti potrošnju energije prema planu, a politika rada od kuće takođe će biti dovršena za do 10 dana. „Danas nije bilo upaljenih svjetala na sjednici vlade. Sastanak je održan na punom suncu“, rekao je, dajući primjer koji zemlja treba slijediti.

Asif je takođe rekao da vlada planira uštedjeti 30 odsto električne energije koju koriste vladini odjeli, čime bi se uštedjelo 273 hiljade dolara.

U drugom koraku, Asif je rekao da će električni motocikli biti predstavljeni do kraja ove godine kako bi se smanjio uvoz goriva.

„Plan za uštedu energije odmah se sprovodi i vlada će ga pratiti“, rekao je.

Ministarka klimatskih promjena Šeri Rehman, koja je bila u pratnji ministra odbrane na konferenciji za novinare, rekla je da će plan takođe pomoći u rješavanju problema klimatskih promjena.

“Svijet već neko vrijeme slijedi taj plan i nama je imperativ da promijenimo svoje navike”, rekla je i pozvala preduzeća na saradnju.

Mjere za uštedu energije dolaze dan nakon što se Odbor za nacionalnu sigurnost složio da je oživljavanje privrede ključno za nacionalnu sigurnost, prenosi „The Week„.

 

(nezavisne)

CATEGORIES
Share This