Zapad u klin, Rusija u ploču: Zaharova optužuje za antidejtonski potez zapadne sile u BiH

Zapad u klin, Rusija u ploču: Zaharova optužuje za antidejtonski potez zapadne sile u BiH

Očigledno je da smo uspjeli da postanemo poligon za nadmetanje interesa velikih sila, a kako će sve ovo da završi, neka nam je sami Bog na pomoći. Tako je na saopštenje Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH o “visokom predstavniku” reagovala portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekavši da je u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom.

– Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim ispadom članova Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u Sarajevu. Saopštenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanog “visokog predstavnika” za BiH predstavlja flagrantno kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čija je punopravna članica i Rusija – navodi se u komentaru.

Zaharova je ukazala da partneri nisu htjeli da obavijeste Rusiju da se priprema još jedno saopštenje odbora, “samovoljno dodavši u fusnoti da ga Rusija ne podržava”.

– Ne ulazeći previše u komentarisanje sadržaja nelegitimnog saopštenja, moramo konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u BiH. Ubijeđeni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima: jačanju bezbjednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podjela – naglasila je ona.

Zvanična predstavnica je istakla da “odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade”.

– Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH – zaključeno je u komentaru.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This