“Zapad mora da pruži čvrste garancije Rusiji”

“Zapad mora da pruži čvrste garancije Rusiji”

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski izhavio je da Zapad mora da da čvrste garancije Rusiji.

“Zapad se na predstojećim pregovorima o garancijama bezbednosti sa Rusijom neće izvući sa praznim rečima, jer Rusija želi da dobije ozbiljne garancije bezbednosti od Amerike i NATO.”

Poljanski je naglasio da to nije ultimatum.

Prema njegovim rečima, zabrinutost Moskve je sasvim osnovana jer se NATO približio njenim granicama a ne obrnuto, prenosi Sputnjik.

“Mi se zalažemo za princip nedeljive bezbednosti – za to da bezbednost jedne države ne može biti postignuta na račun bezbednosti drugih. To je ključna stavka brojnih dokumenata potpisanih početkom i sredinom 90-tih godina. Želimo da se vratimo tom duhu… Veoma smo konstruktivni, ali mislim da se naše kolege neće izvući sa nekakvim ‘bla-bla’ kako kaže Greta Tunberg”, rekao je on novinarima.

Priprema pregovora je u toku, ali su neophodna neka preciziranja.

Kako Sputnjik navodi, zapadni mediji su objavili, pozivajući se na izvor u Beloj kući, da bi pregovori Rusije i Amerike mogli da budu održani 10. januara u Ženevi, konsultacije Rusije i NATO dva dana kasnije, a zatim, 13. januara, bio bi održan i sastanak predstavnika Rusije i OEBS.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, izmedju ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO na istok.

Dokumenta su već predata Vašingtonu i njegovim saveznicima.

U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine.

Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

(Tanjug Foto: EPA/EFE/Yuri Kochetkov)

CATEGORIES
Share This