Zajednička vazdušna patrola Kine i Rusije (video)

Zajednička vazdušna patrola Kine i Rusije (video)

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Kineskog ratnog vazduhoplovstva danas su izveli zajedničku 13-časovnu vazdušnu patrolu u azijsko-pacifičkom regionu.

Vazdušna grupa sastavljena od ruskih strateških nosača raketa Tu-95MS i kineskih strateških bombardera Hun-6K vršila je patroliranje iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora, u pratnji ruskih Su-30SM.

Avion je funkcionisao u skladu sa međunarodnim pravom, ne narušavajući vazdušni prostor drugih zemalja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U nekim fazama, strateške nosače raketa pratili su južnokorejski lovci F-2 i japanski F-15.

Ova nenadana vojna vježba je došla kao odgovor na rastuće tenzije Kine i SAD vezane za Tajvana, posebno nakon Bajdenove posjete Japanu odakle je oštro upozorio Kinu da ne pokušava ništa slično Ukrajini kada je u pitanju Tajvan. Tom prilikom je potvrđeno savezništvo sa Japanom i Južnom Korejom.

“Američko-japanska alijansa je dugo bila osnova mira i napretka u Indo-pacifiku, a SAD su duboko posvećene japanskoj odbrani”, rekao je Bajden u palati Akaska u centralnom Tokiju.

ISTOK

CATEGORIES
Share This