Voren Bafet preuzima 50 odsto naftnog giganta

Voren Bafet preuzima 50 odsto naftnog giganta

Kompanija Berkshire Hataway, koja je u vlasništvu Vorena Bafeta, dobila je regulatorno odobrenje za kupovinu do 50 odsto naftnog giganta Oxidental Petroleum.

Dionice Oxidentala skočile su 10 odsto nakon ove informacije i zatvorile su se na 71,29 dolara, poguravši njihov dobitak u 2022. na više od 145 odsto.

Berkshire je 11.jula podneo zahtjev Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku za kupovinu više običnih dionica naftne kompanije u transakcijama na sekundarnom tržištu.

Konglomerat je tvrdio da maksimalni udeo od 50 odsto ne bi naštetio konkurenciji niti umanjio regulatorna ovlašćenja, prenosi Seebiz.

Karlos Klej, vršilac dužnosti direktora odjeljenja za regulaciju električne energije, izdao je dopuštenje u petak, rekavši da je dopuštenje “u skladu s javnim interesom”.

Konglomerat je ove godine već drastično povećao svoj udeo u Oxidentalu. Berkshire trenutno posjeduje 188,5 miliona dionica Oxidentala, što je jednako poziciji od 20,2 odsto.

Premašio je ključni prag na kojem bi Berkshire mogao zabilježiti dio zarade naftne kompanije svojom vlastitom, potencijalno dodajući milijarde dolara dobiti.

Berkshire takođe posjeduje 10 milijardi dolara povlašćenih dionica Oxidentala i ima naloge za kupovinu još 83,9 miliona običnih dionica za pet milijardi dolara (59,62 dolara svaka).

Nalozi su dobijeni kao dio ugovora kompanije iz 2019. koji je pomogao finansiranje Oxidentalove kupovine Anadarka. Ulog bi narastao na gotovo 27 odsto ako Berkshire izvrši te naloge.

Seebiz

CATEGORIES
Share This