Veoma toplo širom Evrope, na Alpama oboren rekord

Veoma toplo širom Evrope, na Alpama oboren rekord

Početak 2023. godine definitivno ćemo pamtiti po rekordno visokim temperaturama, a na suncem okupanim planinama, pored Bjelašnice i Jahorine, bilježe se temperaturni rekordi i širom Evrope.

Mnogi bh. građani su novogodišnji vikend odabrali provesti na planinama oko Sarajeva kako bi zagađeni vazduh zamijenili čistim, planinskim vazduhom u prirodi.

Prelijep prvi dan nove 2023. godine, temperaturom koja se kreće od 12 do 14 stepeni u BiH podsjeća na proljeće, a identične vremenske prilike bilježe se i širom Evrope – konkretno u Švicarskoj i Lihtenštajnu.

Preko 20 stepeni Celzijusa izmjereno je u malom sjevernom švicarskom gradu Delemontu i glavnom gradu Lihtenštajna, Vaduzu. U Delemontu je prvog dana 2023. godine zabilježen čak 21 stepen.

Meteoswiss, švicarska nacionalna meteorološka i klimatska služba, saopštila je da su januarski toplotni rekordi postavljeni na nekoliko stanica za praćenje na sjevernoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vjetrova sa jugozapada.

Najviša januarska temperatura ikada zabilježena bilo gdje u Švicarskoj – iznosila je 24 stepena, a registrovana je na južnoj strani Alpa u regiji Ticino, 1944. u Luganu i 2007. u Locarno-Monti.

U maloj kneževini Lihtenštajn, temperature su u nedelju dostigle 20 stepeni u glavnom gradu Vaduzu.

Time je postavljen novi januarski toplotni rekord, premašivši 19 stepeni zabilježenih 22. januara 1997. godine.

(Agencije   Foto: EPA-EFE)
CATEGORIES
Share This