Vanredno stanje zbog nestašice životnih namirnica

Vanredno stanje zbog nestašice životnih namirnica

Parlament Šri Lanke odobrio je danas vanredno stanje koje je proglasio predsjednik Gotabaya Rajapaksa, koji je rekao da je ta mjera bila potrebna kako bi se kontrolisale cijene hrane i spriječilo pravljenje zaliha u vrijeme kada vlada nestašica nekih osnovnih namirnica.

Opozicioni poslanici rekli su da ta mjera nije bila potrebna, jer se i drugi zakoni mogu koristiti za održavanje osnovnih zaliha, a vanredno stanje se može zloupotrijebiti kako bi se ugušili kritičari.

Zakon o vanrednom stanju omogućava vlastima da pritvaraju ljude bez naloga, oduzimaju imovinu, ulaze i pretresaju sve prostorije, suspenduju zakone i izdaju naredbe koje se ne mogu preispitivati na sudu, a zvaničnici koji izdaju takva naređenja su pošteđeni bilo kakvih tužbi.

Predsjednik Šri Lanke proglasio je vanredno stanje 30. avgusta, a Ustav zahtjeva da ga u roku od 14 dana odobri parlament od 225 članova, gdje vladajuća stranka ima više od 150 mjesta. Predlog je dobio 132 glasa, dok je 51 poslanik bio protiv.

Šri Lanka je tokom posljednjih 50 godina veći bila pod vanrednim stanjem, prolazeći kroz dvije marksističke pobune i višedecenijski građanski rat.

Šri Lanka se takođe suočava sa deviznom krizom izazvanom padom turizma i izvoza, zajedno sa velikim otplatama kredita.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This