UN potpisao memorandum o saradnji sa Moskvom

UN potpisao memorandum o saradnji sa Moskvom

Generalni sekretar UN Antonio Guteres potpisao je memorandum o saradnji te organizacije sa Rusijom na izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, koji je potpisao memorandum o saradnji Rusije i UN u pomaganju isporuke ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta”, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju Ministarstva, Guteres je prije potpisivanja dokumenta skrenuo pažnju na veliko iskustvo Šojgua u mirovnim operacjama, uključujući u Južnom Kavkazu.

Guteres je naglasio važnost rješavanja problema izvoza ruskih žitarica na svjetska tržišta, javio je TASS.

Razgovori o uspostavljanju koridora za izvoz žitarica, u kojima su učestvovale delegacije iz Rusije, Turske i Ukrajine i predstavnici UN, održani su 13. jula u Istanbulu.

Guteres je nakon sastanka 13. jula izjavio da su ti razgovori pomogli da se naporavi veliki korak ka osiguravanju bezbjednog i pouzdanog izvoza hrane iz Ukrajine preko Crnog mora.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je 15. jula da su učesnici sastanka u Istanbulu “u suštini podržali prijedloge Rusije”.

Capital

CATEGORIES
Share This