Ukrali dragulje “teške” preko 100 miliona dolara iz blindiranog kamiona (VIDEO)

Ukrali dragulje “teške” preko 100 miliona dolara iz blindiranog kamiona (VIDEO)

Nakit i dragulji, vrijedni milione dolara, ukradeni su iz blindiranog vozila koje je ih je transportovalo sjeverno od američkog grada Los Anđelesa prošle sedmice.

 

– Pljačka se dogodila u ranim jutarnjim satima 11. jula u gradu Frejzer Park, dok je kamion sa dragocjenostima, koje su vlasništo izlagača na maloprodajnom sajmu u Kaliforniji, išao ka skladištu – saopštila je direktorka manifestacije Brendi Svenson, prenosi Rojters.

Dragocjenosti su utovarene u kamion bezbjednosne kompanije “Brink” prethodne noći, poslije međunarodne izložbe dragulja i nakita u San Mateu južno od San Franciska, koji ih je prevozio više od pet i po sati dalje, do drugog sajma u kongresnom centru Pasadena sjeverno od Los Anđelesa.

– Kamion je bio blizu svog odredišta, kada je opljačkan u planinskom gradiću Frejzer Park – saopštila je portparolka FBI.

Vlasti su prvobitno izvijestile da se pljačka dogodila u gradu Lankasteru, u sjevernom okrugu Los Anđelesa, ali su zvaničnici FBI-a kasnije potvrdili lokaciju Frejzer Park, oko 80 kilometara zapadno u okrugu Kern, navodi britanska agencija.

– Sve je to fin nakit i jednostavno ga više nema. U nedelju ste imali robu, danas nemate ništa – rekao je jedan oštećeni prodavac koji je razgovarao sa američkom televizijom CBS pod uslovom da ostane anoniman.

On je saopštio da se veći dio ukradene robe sastoji od unikatnih komada koje je pokazao u video-snimcima, poput blistave narukvice napravljene od 100 karatnih prirodnih, raznobojnih safira umetnutih u 18-karatno žuto zlato, navodi Rojters.

Kako je precizirano, ukradeno je oko 25 do 30 ormarića sa nakitom i draguljima, koji su vlasništvo 18 pojedinačnih izlagača na izložbi u San Mateu, a drugi detalji pljačke nisu saopšteni.

Kompanija “Brink”, koja je prevozila nakit, u saopštenju je navela da su nestali predmeti vrijedni oko 10 miliona dolara.

Međutim, direktorka prodajnog sajma procijenila je vrednost na blizu čak 100 miliona dolara i, objašnjavajući ovo neslaganje, saopštila da manji izlagači imaju tendenciju da namjerno potcijene svoju robu zbog velikih troškova osiguranja.

Nije poznato kako je blindirani kamion opljačkan, da li su na ormarićima bili uređaji za praćenje ili da li su u kamionu ili u okolini bile postavljene sigurnosne kamere, navodi Rojters.

Tanjug

CATEGORIES
Share This