Ukrajina najavila kontraofanzivu – ima li kraja ratu?

Ukrajina najavila kontraofanzivu – ima li kraja ratu?

Reći konkretno kada će se desiti kraj sukoba, u trenutku kada Ukrajina najavljuje veliku kontraofanzivu je nemoguće, smatra novinar Slobodan Samardžija.

– Ovaj rat se pretvorio u nadigravanje ne vojski toliko koliko štabova, pa ko će koga da prevari u toj igri , jednostavno to je takav vid ratovanja…. Pojedini prostori kad se osvoje, ali očigledno ni to nije donijelo odgovore  kada će rat biti završen i kakav je njegov ishod – kaže Samardžija.

– Mi prisustvujemo jednom dugom zatišju. Moralo bi nešto krupno da se dogodi, ali to znaju samo zapovjednici, nešto što bi narušilo ovaj balans koji postoji.  Nezahvalno je prognozirati na godinu dana, a kamoli na dva mjeseca ovaj sukob – ističe  Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Da li ukrajinska strana ima snage koje bi mogle izvesti odlučujuću pobjedu ili se rat pretvorio u mrcvarenje gdje nijedna strana nema SNAGE koje bi izvele odlučujući udarac

 – Kada je krenula cijela priča tada se pričalo da Rusija može za tri dana da osvoji određenu zemlju, pričalo se i za Ukrajinu da može, ali u to vrijeme nisu bile NATO snage u Ukrajini. Onoga trenutka kada se NATO uključio, to se pretvorilo u drugu stranu rata i sad se praktično bori Rusija protiv NATO-a  – kaže Samardžija.

Ostaje nejasno šta će se dogoditi ukoliko Zelenski izgubi podršku SAD i Ukrajina bude prepuštena Rusiji.

– Očigledno da taj rat nije rat koji ima za cilj da pokaže da li će Rusija ili Ukrajina da vladaju tim prostorima. To je rat koji mora da pokaže nešto drugo ne samo Ukrajini nego i zemljama  Evrope. Sama činjenica da zapadne evropske zemlje nisu toliko mnogo emotivno angažovale jasno pokazuje  da je rat u interesu SAD – jasan je Slobodan Samardžija

Govoreći o vojnoj organizaciji “Vagner “, Obradović kaže da je sa stanovišta ruskog zakonodavstva riječ o nelegalnoj formaciji.

– Uloga ‘Vagnera’ s jedne strane veoma je praktična. Pokušava da sakrije gubitke i izbjegne odgovornost za to. Njihove porodice ne dobijaju nakanadu za poginule koje je Putin propisao. Svako ko je u toj organizaciji gubi te privilegije… Oni kontrolišu solanu u Soledaru i vinarije u Bahmutu tj. ratni plijen. Struktura ratnika u ‘Vagneru’ pokazuje da su oni iz kažnjeničkih kolonija iskoruišćeni da budu topovsko meso, jer su njihovi gubici bili društveno prihvatljiviji – kaže Obradović.

Učesnici emisije “Globalno” su zaključili da cilj isporuke teškog naoružanja Ukrajini nije da se potisne Rusija nego da se rasporede na liniji razgraničenja i budu odbrambeni bedem, te da ne treba da se zanosimo da će Putin ili Bajden ući u nuklearni rat i da će neko posegnuti za tako nečim.

(BN)

CATEGORIES
Share This