U Turskoj i Siriji više od 15.000 mrtvih, Turci bijesni na Erdogana

U Turskoj i Siriji više od 15.000 mrtvih, Turci bijesni na Erdogana

U zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju ukupno je poginulo više od 15.000 ljudi, navodi se u novom izvještaju koje su objavili zvaničnici i spasioci.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je procijenila da bi broj mrtvih mogao dosegnuti i 20.000. Samo u Turskoj je povrijeđeno više od 53.000 ljudi.

Već četvrti dan traje očajnička potraga za preživjelima pod ruševinama. U Turskoj raste bijes zbog spore reakcije vlasti nakon potresa. Gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno vanredno stanje. Tek jučer je stigao u pogođena područja i priznao da je bilo “nedostataka” u reakciji njegove zemlje na razorni zemljotres.

Erdogan je priznao da je bilo propusta reakciji njegove zemlje na razorni potres koji je ubio više od 15.000 ljudi. Turski predsjednik se suočava sa sve većim kritikama porodica koje su ostale frustrirane zbog spore reakcije spasilačkih timova, dok je sve manje nade da će biti pronađeno više preživjelih.

Mnogi Turci žalili su se na nedostatak opreme, stručnosti i podrške za pomoć onima koji su zarobljeni – ostavljajući ih bespomoćnima dok čuju jauke ispod ruševina. Tokom posjeta pokrajini Hatay, gdje je više od 3.300 ljudi umrlo, a cijele četvrti uništene, Erdogan je rekao: “Nije moguće biti spreman za takvu katastrofu. Nećemo ostaviti nijednog našeg građanina nezbrinutog”.

“Preživjeli smo zemljotres, ali ćemo ovdje umrijeti od gladi i hladnoće”, rekao je jedan čovjek u turskom gradu Antakya.

(N1)

CATEGORIES
Share This