U Sloveniji počinje rigoroznija primjena “PCT uslova”

U Sloveniji počinje rigoroznija primjena “PCT uslova”

U Sloveniji će od srijede, 15. septembra, biti uvedena rigoroznija primjena takozvanog PCT uslova za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga, odlučila je slovenačka Vlada s ciljem pooštravanja mjera protiv epidemije virusa korona.

“PCT uslov” znači da je potrebno da su lica preležala kovid 19, da su vakcinisana ili da imaju negativan test na virus korona.

Ovaj uslov moraju ispuniti i svi korisnici usluga koji, ako nisu vakcinisani ili preboljeli kovid 19, testiranje plaćaju sami.

Osim toga zaštitne maske moraće da nose svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

“PCT uslov” će se od srijede primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina, te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

Ovaj uslov biće na snazi i za ulazak u velike trgovačke centre, a od njega će biti izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka Vlade donesena je s ciljem da se što više ljudi vakciniše prije vrhunca četvrtog talasa epidemije koji se očekuje u oktobru.

U Sloveniji je danas zabilježeno 1.085 novih slučajeva zaraze virusom korona, a preminulo je troje oboljelih.

(Srna)

CATEGORIES
Share This