U nedjelju će zaćutati cijela Britanija

U nedjelju će zaćutati cijela Britanija

U Velikoj Britaniji će 18. septembra, dan uoči sahrane kraljice Elizabete II biti održan nacionalni minut ćutanja, saopštila je danas britanska vlada.

Minut ćutanja biće održan u 20 sati po lokalnom vremenu u nedjelju i predstavljaće zajednički nacionalni trenutak tuge i sjećanja na kraljicu, navodi se u saopštenju, prenosi BBC.

Trenutak žaljenja i odavanja pošte preminuloj kraljici može biti održan privatno u krugu porodice ili sa prijateljima i susjedima na ulicama, ili na bilo kakvoj manifestaciji u organizaciji lokalne zajednice, objasnio je portparol vlade.

Kraljica Elizabeta preminula je 8. septembra u Balmoralu. Sahrana će biti održana 19. septembra.

Britanska vlada je ranije saopštila da će period nacionalne žalosti za kraljicom Elizabetom II trajati do kraja dana njene sahrane, dok je Bakingemska palata navela da će period kraljevske žalosti do sedmog dana nakon sahrane britanske kraljice.

Čarls III obećao da ce poput majke nesebično služiti VB

Britanski kralj Čarls III poručio je danas da će odlučno slijediti primjer svoje majke, pokojne kraljice Elizabete II, u obraćanju poslanicima pred parlamentom koji je okarakterisao kao “živi instrument demokratije”.

“Dok stojim pred vama ne mogu da ne osjetim težinu istorije koja nas okružuje i podseća na ključne tradicije parlamenta kojima su članovi oba doma posvećeni za dobrobit svih”, rekao je on u Vestminster holu, najstarijem zdanju u kompleksu parlamenta.

On je dodao da je parlament “živi instrument demokratije u Ujedinjenom kraljevstvu”.

Kralj Čarls III se zahvalio svima na izrazima saučešća i odavanju pošte njegovoj nedavno preminuloj majci.

Kako je ocijenio, kraljica Elizabeta II posvetila je život “služenju svojoj zemlji i narodu i održanju dragocjenih principa ustavne vladavine koji leže u srcu naše nacije”.

“Ona predstavlja primjer nesebičnog obavljanja dužnosti koji sam, uz Božju pomoć i vaš pristanak, odlučan vijerno da pratim”, zaključio je novi britanski kralj.

Nakon toga intonirana je britanska himna, a kralj Čarls III sa suprugom Kamilom uputiće se u Edinburg gdje je izložen kovčeg sa tijelom pokojne kraljice Elizabete II.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This