Turska oštro osudila karikaruru Erdogana u Šarli Ebdou: Nista im nije sveto, nemaju nikakve vrednosti (FOTO)

Turska oštro osudila karikaruru Erdogana u Šarli Ebdou: Nista im nije sveto, nemaju nikakve vrednosti (FOTO)

Vodeći turski zvaničnici osudili su karikature predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u današnjem izdanju francuskog satiričnog nedjeljnika “Šarli Ebdo”, navodeći da je taj čin “ogavni pokušaj da se širi kulturni rasizam i mržnja”.

Turski gjnev zbog karikature dolio je vatru na ulje u odnosima između Turske i Francuske, a sve je počelo zbog crtanih filmova sa prorokom Muhamedom, zbog čega je tinejdžer odsjekao glavu svom profesoru u Parizu prošle nedelje, navodi Rojters.

“Snažno osuđujemo karikature našeg predsjednika u francuskom časopisu koji nema poštovanja prema nijednoj religiji. Ništa im nije sveto, nemaju nikakve vrijednosti”, napisao je portparol Erdogana Ibrahim Kalin na Tviteru.

On je dodao da su u Šarli Ebdou samo pokazali koliko su “vulgarni i nemoralni”.

“Napad na nečije privatne stavove nije humor niti je sloboda izražavanja”, dodao je on.

Na naslovnici Šarli Ebdoa se vidi Erdogan kako sjedi u bijeloj košulji i donjem vešu, drži konzervu pića i drži suknju ženje u hiddžabu, kojoj se vidi zadnjica.

Fahretin Altun, Erdoganov glavni predstavnik za štampu, rekao je da Makronova antimuslimanska propaganda “donosi plodove”.

“Osuđujemo najodvratniji čin koji je izazvala najnovija karikatura, koja širi rasizam i mržnju”, napisao je Altun na Tviteru.

Erdogan je kritikovao Makrona u subotu, rekavši da treba da ide na pregled glave.

Kurir.rs/Tanjug

CATEGORIES
Share This

COMMENTS