Tesla dobija konkurenciju, udružuje se sedam kompanija

Tesla dobija konkurenciju, udružuje se sedam kompanija

To bi moglo da im pomogne da iskoriste subvencije američke administracije, a ujedno i da pokušaju da konkurišu kompaniji Tesla koja dominira na tržištu.

Sedmočlana grupa uključuje kompanije General Motors, Stellantis, Hyundai, Kia, Honda, BMW i Mercedes Benz, koje zajedno predstavljaju oko polovine prodaje vozila u SAD, ali imaju mali udio na tržištu električnih vozila čiji je neprikosnoveni lider Tesla. Njihov cilj je da izgrade mrežu od 30.000 punjača u Sjevernoj Americi, prenosi Rojters.

Pojedini advokati ocjenjuju da bi neobična koalicija konkurentskih kompanija mogla da prekrši pravila monopola. Proizvođači automobila nisu precizirali koliko će investirati pojedinačno ili kolektivno, ali su istakli da će biti otvoreni za dodatna ulaganja ili učešće drugih kompanija, uključujući one izvan automobilske industrije.

Analitičari ocjenjuju da će ulaganje biti značajno manje kroz najavljeno partnerstvo, nego izgradnja individualnih mreža za punjenje. Procjenjuje se da uređaji za brzo punjenje mogu da koštaju od 100.000 do 200.000 dolara po komadu, što je ukupno od tri do šest milijardi za opremanje mreže sa 30.000 stanica.

Tesla, čija su vozila činila više od 60 odsto prodaje električnih vozila u SAD prošle godine ima najveću mrežu brzih punjača u zemlji, sa oko 18.000 komada. Aktuelna američka administracija postavila je cilj za dostizanje 500.000 punjača do 2030. godine.

Kompanija Tesla ranije ove godine najavila je nova ulaganja u mrežu za punjenja električnih vozila drugih proizvođača kako bi stekla pravo na udio u finansiranju od 7,5 milijardi dolara federalnih subvencija. GM, Mercedes i druge kompanije potpisale su da će usvojiti tehnologiju punjenja koju razvija Tesla, prenosi b92.

CATEGORIES
Share This