Teleskop “Džejms Veb” čeka polijetanje

Teleskop “Džejms Veb” čeka polijetanje

Polijetanje NASA-inog svemirskog teleskopa “Džejms Veb” (James Webb), dizajniranog da zaviri dalje nego ikada prije u svemir, odloženo je najranije do Božića, zbog lošeg vremena na mjestu lansiranja na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike.

Kašnjenje vremena od 24 sata u evropskoj svemirskoj luci uslijedilo je nakon dvodnevnog odlaganja od ranije ciljanog perioda lansiranja 22. decembra uzrokovanog poteškoćama u elektronskoj komunikaciji između rakete nosača i njenog tereta, navodi NASA, prenosi Rojters.

Inskapsulacija moćnog infracrvenog teleskopa unutar tovarnog prostora rakete Ariane 5, izvršena je 17. decembra. Raketa je spremna za lansiranje u subotu.

Ako sve bude po planu, instrument vrijedan devet milijardi dolara biće pušten iz rakete nakon 26 minuta vožnje u svemir. Veb teleskopu će tada biti potrebno miesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti udaljenoj otprilike milion milja od Zemlje – oko četiri puta veće udaljenosti od Mjeseca.

 

Poređenja radi, Vebov prethodnik prije 30 godina, svemirski teleskop Habl, kruži oko same Zemlje sa udaljenosti od 340 000 milja. Nazvan po NASA-inom šefu tokom većeg dijela 1960-tih, Veb je oko 100 puta osjeljiviji od Habla i očekuje se da će revolucionisati atromonosmko razumijevanje univerzuma i našeg mjesta u njemu.

Veb će uglavnom posmatrati kosmos u infracrvenom spektru omogućavajući mu da gleda kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvijezde, dok je Habl prvenstveno radio na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

Osnovno ogledalo novog teleskopa – koji se sastoji od 18 heksagonalnih segmenata pozlaćenog metala berilijuma – takođe ima mnogo veću površinu za prikupljanje svjetlosti, što mu omogućava da posmatra objekte na većim udaljenostima, dakle dalje od “Habla”.

Astronomi kažu da će taj napredak dati uvid u kosmos koji nikada ranije nije viđen – koji datira samo 100 miliona godina nakon Velikog praska, teorijske tačke zapaljenja koja je pokrenula širenje vidljivog univerzuma pre 13,8 mililjardi godina.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This