Tedros: U Kini manji broj novih slučajeva za protekla 24h

Tedros: U Kini manji broj novih slučajeva za protekla 24h

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je Kina za proteklih 24 sata prijavila manji broj novih slučajeva virusa korona nego u predhodnih mesec dana.

Tedros je na dnevnoj konferenciji za novinare u Ženevi posvećenoj korona virusu rekao da je Kina za 24 sata prijavila 329 novih slučajeva, čime je ukupan broj oboljelih u toj zemlji porastao na 78.959.

Kako je objavljeno na sajtu SZO, Tedros je rekao da je, prema posljednjim informacijama, u Kini od posljedica novog virusa preminula 2.791 osoba.

Prema njegovim riječima, van Kine je do sada registrovan 4.351 slučaj novog virusa u 49 zemalja, a preminulo je 67 ljudi.

Tedros je dodao da su u odnosu na četvrtak nove zemlje u kojima su prijavljeni prvi slučajevi virusa Danska, Estonija, Litvanija, Holandija i Nigerija.

On je precizirao da je za 24 nova slučaja virusa korona zaključeno da su prenijeta iz Italije u 14 drugih zemalja, dok je 97 slučajeva prenijeto iz Irana u 11 zemalja.

Tedros je dodao da rastući broj novooboljelih i zemalja pogođenih novim virusom jeste razlog za zabrinutost.

SZO je zbog toga, naveo je Tedros, rizik od širenja virusa COVID-19 u svijetu podigla na vrlo visok nivo.

“Za sada još nema dokaza o slobodnom širenju virusa unutar zajednica. Sve dok je takav slučaj, i dalje imamo šansu da zaustavimo širenje virusa preduzimanjem značajnih mjera za rano otkrivanje, izolaciji, zbrinjavanju pacijenata i praćenju njihovih kontakata”, kazao je Tedros.

On je upozorio da trenutno najveći neprijatelj nije sam virus, već strah, glasine i stigmatizacija.

“Naša najveća sredstva su činjenice, zdrav razum i solidarnost”, istakao je generalni direktor SZO.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS