Šta Bajden misli o Putinovom prijedlogu o prekidu vatre u Ukrajini

Šta Bajden misli o Putinovom prijedlogu o prekidu vatre u Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin, poslije deset mjeseci rata u Ukrajini i hiljade izgubljenih života, pokušao je da 36-časovnim primirjem za vrijeme božićnog praznika, „dođe do vazduha“.

Kremlj je juče saopštio da je Putin naložio prekid vatre danas od podneva, nakon poziva patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila da dođe do primirja tokom Božića.

Ukrajina je odbacila prekid vatre tokom pravoslavnog praznika, rekavši da neće biti mira dok Moskva ne povuče svoje trupe sa okupirane teritorije.

„Nerado odgovaram na bilo šta što Putin kaže. Interesantno je da mu nije smetalo da bombarduje bolnice, obdaništa, crkve. Rekao bih da ovim potezom pokušava da dođe do vazduha“, rekao je Bajden, objavio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov optužio je američku administraciju da joj nedostaje želja da dođe do političkog rješenja, dodajući da čak i jednostrano proglašenje prekida vatre je ocjenjeno kao pokušaj da se dođe do vazduha.

„Sve ovo znači da je Vašingnton spreman da se bori do posljednjeg Ukrajinca, a da sudbina ukrajinskog naroda ne interesuje Amerikance uopšte“, naveo je Antonov na Facebook.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This