Slovenija nacionalizuje najvećeg trgovca plinom u zemlji?

Slovenija nacionalizuje najvećeg trgovca plinom u zemlji?

Nakon što je Njemačka nedavno nacionalizovala najvećeg njemačkog uvoznika plina Uniper, nešto slično se očekuje i u Sloveiniji. U državnoj blagajni već ima pripremljenih 750 miliona evra za dokapitalizaciju energetike.

“Sasvim je moguće da ćete uskoro, u sljedećih mjesec dana, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neko poduzeće, ne zato što mi to želimo, nego zato što to od nas zahtijeva situacija. Nećemo ni socijalizam ni komunizam, jer ni Nijemcma se ne sviđaju, ali ćemo ići u rješavanje energetske situacije“, rekao je u Skupštini Slovenije premijer Robert Golob, izvještava RTV Slovenije.

U tržišnoj ekonomiji nacionalizacija ne dolazi u obzir, kritični su prema toj mjeri u Gospodarskoj zbornici Slovenije (GZS). Prema generalnom direktoru Alešu Cantaruttiju, ovakva ekstremna mjera primjerena je samo pod sljedećim uslovima:

“Riječ je o privremenoj nacionalizaciji za vrijeme kada je pred nama velika kriza, kada je potrebno osigurati odgovarajuće resurse za ovu sistemsku kompaniju da preživi. To bismo razumjeli, naravno uz jasan plan i takođe obećanje kako će se zemlja povući iz potencijalno nacionaliziranog društva“, kazao je on.

Podržavljenje Geoplina najvjerovatnije bi trebalo biti povezano s njegovom vlasničkom strukturom, smatra ekonomist Anže Burger. Uz 25 posto državnog udjela, većinski vlasnik Geoplina od 73 posto je Petrol.

Ovdje se više radi o spašavanju Petrola, da se na neki način ograniči šteta samo za Geoplin, kada država preuzme Geoplin, da se problemi s likvidnošću ne prenesu i na Petrol.

Slične mjere planiraju se ili su već usvojene u Njemačkoj i Francuskoj. Njemačka je tako nacionalizovala Uniper, a najavila je i nacionalizaciju VNG-a i Securing Energy for Europe. Francuska bi trebala nacionalizirati energetskog diva EDF.

Indikator.ba

CATEGORIES
Share This