Sjeverna Koreja šalje 100 hiljada dobrovoljaca u Donbas!?

Sjeverna Koreja šalje 100 hiljada dobrovoljaca u Donbas!?

Vladimir Putin razmišlja da se obrati sjevernokorejskom predsjedniku Kim Džong Unu za pomoć u njegovoj invaziji na Ukrajinu i spreman je da ponudi energiju i žito u zamjenu za 100.000 vojnika, prenosi Dejli mejl.

Sjeverna Koreja je „diplomatskim kanalima“ jasno stavila do znanja da je, osim što obezbjeđuje građevinare za popravku ratne štete, spremna da obezbjedi ogromnu borbenu snagu u pokušaju da preokrene ravnotežu u korist Moskve, izvijestila je novinska agencija Regnum.

Oni bi bili raspoređeni u snagama Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike koje je Kim nedavno priznao kao nezavisne zemlje.

„Zemlja je spremna da prebaci do 100.000 svojih pripadnika. vojnika u Donbas. Pjongjang će moći da prebaci svoje taktičke jedinice u Donbas. Zauzvrat, žito i energija bi se snabdijevali Kimovom pogođenom ekonomijom“, navodi se u izvještaju prokremljske novinske agencije.

„Ne treba da se stidimo da prihvatimo ruku koju nam je pružio Kim Džong-Un. Postoje izjveštaji da je 100.000 sjevernokorejskih dobrovoljaca spremno da dođe i učestvuje u sukobu“, rekao Vodeći stručnjak za odbranu u Moskvi, rezervni pukovnik Igor Korotčenko, na ruskoj televiziji.

Drugi voditelji propagandnog kanala su ga osporili da li bi mogli biti dobrovoljci iz Sjeverne Koreje gdje je potrebna potpuna poslušnost.

Ali on je rekao da su ljudi Sjeverne Koreje „otporni i nezahtjevni“ i da je „najvažnije da su motivisani“. On je rekao gledaocima: „Ne treba da se stidimo da prihvatimo ruku koju nam je pružio Kim Jung-un…

Ako sjevernokorejski dobrovoljci sa svojim artiljerijskim sistemima, bogato iskustvo u protivbaterijskom ratu i raketnim sistemima velikog kalibra, napravljeno je u Sjevernoj Koreji, žele da učestvuju u sukobu, pa hajde da damo zeleno svjetlo njihovom dobrovoljačkom impulsu“.

„Ako Sjeverna Koreja izrazi želju da ispuni svoju međunarodnu obavezu da se bori protiv ukrajinskog fašizma, trebalo bi da im dozvolimo. Bilo je suvereno pravo DNR i LNR da potpišu relevantne sporazume“, rekao je on.

Rusija je više puta tvrdila da je Ukrajina ‘fašistička’ zemlja kao jedan od mnogih načina da pokuša da opravda Putinovu specijalnu operaciju, tvrdi Kotočenko.

Veze između Rusije i Sjeverne Koreje datiraju iz 1948. godine, kada je Sovjetski Savez postao prva država koja je zvanično priznala DNRK. Tokom Korejskog rata, Korejska narodna armija je bila podržana od SSSR-a. Odnosi između dvije zemlje nastavljeni su i nakon raspada Sovjetskog Saveza, pri čemu je Vladimir Putin tome dao veći značaj kada je izabran za predsjednika 2000.

Kim Džong Un je prihvatio poziv da posjeti Rusiju 2015. godine, a par se upoznao u ruskoj duši – u Vladivostoku – 2019. Kada je Putin započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara, Sjeverna Koreja je bila jedna od pet zemalja koje su glasale protiv rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje specijalna operacija.

Sjeverna Koreja je takođe postala treća zemlja koja je priznala nezavisnost otcijepljenih država Donjecke i Luganske Narodne Republike u istočnoj Ukrajini – teritoriji koju su ruske snage zauzele tokom specijalne operacije.

Agencije

CATEGORIES
Share This