Sirija se pridružuje kineskoj inicijativi “Pojas i put”

Sirija se pridružuje kineskoj inicijativi “Pojas i put”

Sirija se juče pridružila Inicijativi „Pojas i put“, čime će pružiti pomoć bliskoistočnim zemljama da stvore nove prilike za saradnju sa Kinom i drugim zemljama.

Ceremonija pridruženja održana je tokom potpisivanja Memoranduma o razumevanju u Komisiji za planiranje i međunarodnu saradnju u Damasku. Na ceremoniji su učestvovali Fadi Kalil, šef Komisije i kineski ambasador Feng Bijao.

Kalil je izjavio da pridruženje oživljava staru ulogu Sirije na drevnom Putu svile i ojačaće bilateralnu saradnju sa Kinom i multilateralnu saradnju sa drugim zemljama.
On je rekao da je Sirija bila jedna od glavnih zemalja na drevnom Putu svile, koja ima vezu sa gradom Alepom i Palmirom.

Pridruženje takođe pokazuje drevnu i dugu istoriju, prijateljstvo i saradnju između Sirije i Kine, naveo je Kalil.

Feng je izjavio da saradnja između dveju zemalja predstavlja veliki doprinos ekonomskoj obnovi i društvenom razvoju Sirije, i da saradnja jača povezivanje između Inicijative “Pojas i put” i “Strategije prema Istoku” koju je podnela Sirija.

Ambasador Feng je ukazao da je Inicijativa u skladu sa snažnom željom svetskih zemalja za širokim ekonomskim učešćem, pošto je to najveća platforma za međunarodnu saradnju na svetu.

Inicijativa „Pojas i put“, koju je iznela Kina 2013. godine, obuhvata ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile u 21. veku. Inicijativa ima za cilj izgradnju trgovinske, investicione i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa drugim delovima sveta, prenosi KMG.

(BN)

CATEGORIES
Share This