Šef ne smije da vas kontaktira van radnog vremena! Evropska zemlja uvela novi zakon…

Šef ne smije da vas kontaktira van radnog vremena! Evropska zemlja uvela novi zakon…

Novim zakonom se zabranjuje poslodavcima da kontaktiraju radnike van radnog vremena, u suprotnom riječ je o “ozbiljnom” prekršaju za koji je predviđena i novčana kazna.

 

Da li ste ikada imali upornog šefa koji neće da prestne da vam šalje poruke van radnog vremena? U Portugalu je to ponašanje od sada nezakonito.

Ova zemlja je nedavno uvela zakon koji zabranjuje poslodavcima da kontaktiraju radnike van redovnog radnog vremena telefonom, porukom ili e-poštom.

“Poslodavac mora da poštuje privatnost radnika, uključujući periode odmora i porodičnog vremena”, predviđa novi zakon.

Kako se dalje navodi, svaki prekršaj ovog pravila predstavljaće “ozbiljan” prekršaj i moći će da rezultira novčanom kaznom.

Slično pravilo je francuskim radnicima 2017. omogućilo pravo da ignorišu poslovnu e-poštu nakon radnog vremena.

Nova politika Portugala dio je zakonodavstva koje reguliše rad od kuće. Zaposleni sada imaju pravo da odustanu od rada na daljinu ako to žele — ali takođe mogu da zatraže takav aranžman ako je kompatibilan sa njihovim poslom.

Mjera takođe predviđa da su poslodavci odgovorni da radnicima obezbjede odgovarajuće alate za obavljanje poslova na daljinu. Oni bi radnicima trebalo da nadoknade sve dodatne troškove, uključujući bilo koje povećanje računa kao što su struja i gas, koje bi mogli da imaju dok rade od kuće.

Zakon je prošlog petka usvojio portugalski parlament i stupio je na snagu sljedećeg dana.

Portugal već šest godina vodi socijalistička vlada, iako bi premijer Antonio Kosta mogao da bude svrgnut sa vlasti početkom sljedeće godine. Predsjednik zemlje nedavno je raspisao vanredne izbore za kraj januara zbog zastoja oko budžeta.

Glavni grad Lisabon je uložio trud kako bi se “dopao digitalnim nomadima” koji žele da iskoriste prednosti rada na daljinu, te mogu da se privremeno presele ili da putuju van svoje zemlje. Ova praksa je postala češća tokom pandemije. Istraživačka kompanija Gartner procjenjuje da će radnici na daljinu predstavljati 32 odsto globalne radne snage do kraja 2021. godine, u poređenju sa 17 odsto u 2019.

(MONDO)

CATEGORIES
Share This