SAD šalje Ukrajini moćno oružje, Kremlj bijesan!

SAD šalje Ukrajini moćno oružje, Kremlj bijesan!

Nakon što su mjesecima molili SAD da pošalju rakete dugog dometa, predsjednik Volodimir Zelenski i ukrajinska vojska uskoro će imati oružje sa otprilike dvostruko većim dometom od trenutnih artiljerijskih oružja koja koriste za borbu protiv bolje naoružanih ruskih trupa.

U razgovoru sa novinarima nakon saopštenja u srijedu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je SAD za opasnu eskalaciju rata, podižući opasnost ne samo od pojačanih borbi u zemlji, već i potencijalnog širenja van granica Ukrajine.

– SAD namerno i marljivo dolivaju ulje na vatru. SAD se, očigledno, zaista drže kursa borbe sa Rusijom do posljednjeg Ukrajinca – rekao je Peskov.

Ruske prijetnje

Peskov je naglasio da Moskva ne vjeruje tvrdnjama Kijeva da neće ispaljivati rakete ka Rusiji.

Portparol Kremlja izjavio je da će upotreba tog oružja protiv Rusije samo pogoršati situaciju i donijeti još patnje samoj Ukrajini.

– Ovakvo napumpavanje Ukrajine oružjem ne mijenja sve parametre specijalne vojne operacije. Ali jednostavno će nanijeti još više patnje Ukrajini, koja je jednostavno oruđe u rukama onih zemalja koje je snabdijevaju oružjem – poručio je Peskov, a prenijela agencija RIA Novosti.

Oštro je reagovao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Postoje rizici od miješanja trećih zemalja u sukob u Ukrajini – ocjenio Lavrov.

Šef ruske diplomatije tvrdi da “kijevski režim” traži od svojih zapadnih pokrovitelja da se umiješaju u sukob i ocjenio da to prevazilazi sve granice pristojnosti i diplomatske komunikacije, kao i da predstavlja direktnu provokaciju za “uvlačenje Zapada u neprijateljstva”.

Lavrov je, obraćajući se novinarima po završetku posjete Saudijskoj Arabiji, rekao da su “razumni zapadni političari” dobro svjesni tih rizika.

– Nisu svi, da budem iskren, u Evropskoj uniji, posebno u njenom sjevernom dijelu. Ima političara koji su spremni da idu u ovo ludilo da bi zadovoljili svoje ambicije. Ali ozbiljne zemlje u Evropskoj uniji, naravno, jesu svjesne neprihvatljivosti takvih scenarija, a čini se da smo nedavno čuli znake razumnih procjena iz Vašingtona – kazao je Lavrov.

Na njegove riječi se nadovezala i portaprolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Oni sve vrijeme traže izgovore da isporučuju naoružanje Ukrajini. Oni se pretvaraju da se ponašaju u skladu sa pravilima. To još nisu odbacili, zaista traže razloge kako bi nešto objasnili, jer bez objašnjenja postaju države koja vrše agresiju u svim pravcima – rekla je Zaharova u emisiji „Solovjov lajv”.

Prema njenom mišljenju, zapadne zemlje pokušavaju da nađu uzroke svoje politike kako bi na “domaćoj sceni” razjasnili svoje postupke.

Rusija je uputila notu svim zemljama, uključujući SAD, zbog isporuka oružja Ukrajini.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naglasili da se zemlje NATO “igraju vatrom” šaljući oružje u Ukrajinu, a iz Kremlja su poručili da to nimalo ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima.

Odluka dobro promišljena

Tajm navodi da SAD nisu naprečac donele ovu posljednju odluku.

Odluka američkog predsednika Džoa Bajdena u srijedu da Ukrajini obezbjedi napredne raketne sisteme koji mogu da gađaju ciljeve udaljene desetinama kilometara daje Kijevu novu, preko potrebnu prednost u ratu sa Rusijom.

O odluci da se obezbjede četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) proizvedena u SAD raspravljalo se nedeljama prije nego što je Bajden odlučio da pošalje oružje, kažu zvaničnici administracije. Čak i tada, predsjednik SAD je želio višestruka uvjeravanja Ukrajine, uključujući i samog Zelenskog, da će se HIMARS koristiti isključivo kao odbrambeno oružje, a ne da puca na rusku teritoriju, kažu zvaničnici. Kao zaštitu, rakete koje je administracija odlučila da obezbjedi imaju maksimalni domet od oko 77 kilometara, rekli su zvaničnici, umjesto naprednije HIMARS municije, od kojih neke mogu da putuju i do 482 kilometra.

Takvo razmatranje je postalo tema koja se ponavlja u ovih tri mjeseca borbi u Ukrajini. Od samog početka, Bajden je bio prinuđen da šalje sve više i više pošiljki sofisticiranog oružja proizvedenog u Americi. Svakih nekoliko nedelja suočava se sa istom dilemom: koliko daleko SAD mogu da odu u pružanju preko potrebne vojne pomoći bez eskalacije u otvoreni rat između svojih saveznika iz Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Rusije?

Pronalaženje prave ravnoteže je pokretački faktor iza svake odluke o pomoći u Beloj kući i Pentagonu od kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio 24. februara da izvrši invaziju na Ukrajinu, kažu zvaničnici, prenosi Tajm magazin.

– Svjesni smo rizika od eskalacije. Ali najprije smo fokusirani na ono što mislimo da je Ukrajincima potrebno za trenutnu borbu – rekao je Kolin Kal, podsekretar odbrane za politiku, novinarima u Pentagonu.

(Blic  Foto:EPA)

CATEGORIES
Share This