Ruski avion morao da skrene sa kursa zbog aviona NATO

Ruski avion morao da skrene sa kursa zbog aviona NATO

Ruska uprava civilnog vazduhoplovstva Rosavijacija potvrdila je da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo da skrene kurs letelice kako bi sprečilo sudar sa avionom NATO-a u regionu Crnog mora.

Navodi se da je izviđački avion NATO leteo blizu civilne letelice aviokompanije “Aeroflot” sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, preneo je Raša tudej.

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbednog mimoilaženja, da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopštenju da je kontrola vazdušnog saobraćaja primetila izviđački avion NATO “Bombarder CL-600 Artemis” kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta “Aeroflota” pod oznakom SU501.

Кopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savetujući letelicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa “CL-650” sa Malte, koji je leteo iz ruskog letovališta Soči za Skoplje u Severnoj Makedoniji, da promene kurs.

“Кurs i visina civilnog aviona su brzo promenjeni. Mere koje su preduzeli ruski kontrolori letenja obezbedile su bezbednost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora”, dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik “Aeroflot”.

Aviokompanija je otkrila da je posada “erbasa” A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i pre nego što im je rečeno da promene kurs putem kontrole leta.

(RTS)

CATEGORIES
Share This