Ruska vojska pod komandom Dvornjikova sve bolje funkcioniše

Ruska vojska pod komandom Dvornjikova sve bolje funkcioniše

Ruske snage zauzele su u četvrtak 42 sela u istočnoj regiji Donjecku, ali bi ih Ukrajina mogla ponovno osloboditi, rekla je novinarima pomoćnica ureda ukrajinskog predsjednika, prenosi Reuters.

“Danas je 42 sela dodano na popis okupiranih. To je na štetu regije Donjecka”, rekla je Olena Simonenko. “To se dogodilo danas i moguće je da će ih naše snage sutra osloboditi”.

Druga visoka ukrajinska funkcionerka je rekla da se nacionalna vojska suočava s “vrlo teškom bitkom” protiv brojnijih i bolje naoružanih ruskih snaga, prenijela je agencija Interfax Ukraine.

Što se tiče sjevera Ukrajine, Glavni štab njihovih oružanih snaga objavio je danas da je došlo do “značajnog smanjenja kretanja” ruske vojne opreme na bjeloruskoj granici.

Ukrajinska vojska je podijelila najnovije događaje iz rata koji traje 58 dana. Napisali su da je Rusija nastavila svoje operacije u istočnim regijama Ukrajine kako bi uspostavila punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom oblasti. Glavni štab piše, nadalje, kako se “nastavljaju raketni i bombaški napadi na vojnu i civilnu infrastrukturu širom Ukrajine”. “Neke jedinice bjeloruskih oružanih snaga nastavljaju izvršavati zadaće pokrivanja ukrajinsko-bjeloruske granice u regijama Brest i Gomel”, dodaje se. Napominju da je Rusija “pokušala preuzeti punu kontrolu nad Mariupoljem” i da su ruske snage “nastavile izvoditi vazdušne napade i pokušaje napada na područje morske luke i tvornice Azovstal”. Dalje tvrde da su “samoproglašene okupacijske vlasti najavile mobilizaciju muškaraca” u Hersonskoj oblasti i da je “prema dostupnim informacijama planiran takozvani ‘referendum’ 1. maja u dijelu regije Herson koji je okupiran od Rusije, dok je periodu od 2. do 10. maja planiran ‘popis’. Mještanima je zabranjeno kretanje između naselja”, piše Glavni štab, a prenosi AA.

Ruske snage napreduju u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas prema Kramatorsku, koji je i dalje gađan raketnim napadima, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva danas. Ruski ratni avioni pružaju blisku zračnu podršku ofanzivi i pokušavaju potisnuti i uništiti ukrajinsku protivazdušnu obranu, navodi se.

Geopolitika

CATEGORIES
Share This