Ruska mornarica pokušava spasiti dijelove “Moskve”

Ruska mornarica pokušava spasiti dijelove “Moskve”

Prema navodima stručnjaka, flota od osam brodova koju će Rusija koristiti za spašavanje određenih dijelova oružja i opreme sa potopljene krstarice “Moskve” će uključiti i 110 godina star brod “Kommuna”.

Prema navodima ruska mornarica pokušava spasiti osjetljive materijale iz olupine raketne krstarice Moskva, koja je potonula nakon što je prema tvrdnjama ukrajinske strane pogođena sa dvije protivbrodske rakete Neptun.

Dio flotile brodova koja će učestvovati u spašavanju je i najstariji brod u aktivnoj vojnoj službi, 96 metara dug katamaran “Kommuna”. Kommunu ruska mornarica koristi za prenos spasilačke podmornice AS-28.

Kommuna je u osnovi velika plutujuća portalna platforma koja se sastoji od hrpe velikih čeličnih lukova koji se protežu od jednog do drugog trupa broda. Njezina osnovna funkcija je da spušta i diže razne teške predmete iz vode.

Izgradnja broda je počela 1912. godine za potrebe ruske carske flote, porinut je 1913. godine, a u službu mornarice je ušao 1915. godine pod imenom Volkhova. Brod je služio u ruskoj carskoj floti, sovjetskoj i ruskoj mornarici te je preživio dva svjetska rata i građanski rat u Rusiji koji je uslijedio nakon Oktobarske revolucije.

(Klix  Foto:Reuters)

CATEGORIES
Share This