Rusija postavila sedam uslova na sjednici SB

Rusija postavila sedam uslova na sjednici SB

Zamjenik ambasadora Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je sinoć na sjednici Savjeta bezbjednosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova, među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

SVIJET22.07.2023 | 09:56

Rusija postavila sedam uslova na sjednici SB

„Prvi uslov je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta. Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, finansijske institucije koje servisiraju snabdijevanje hranom i đubrivima“, rekao je on, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, to uključuje neposredno povezivanje finansijskih organizacija sa međunarodnim bankarskim sistemom SWIFT i poručio da Moskvi ne bi odgovarala „bilo kakva nova obećanja i ideje po tom pitanju“.

Pored toga, kako je naveo, neophodno je obnoviti isporuku u Rusiju rezervnih dijelova i komponenti za poljoprivrednu mehanizaciju i industriju đubriva.

On je dodao da je cijena ovih dijelova za domaće proizvođače povećana za 40 odsto, da je istovremeno rast troškova u finansijskim transakcijama iznosio oko 10 odsto, a ukupni gubici dostigli su 1,6 milijardi dolara.

Poljanski je rekao da je četvrti uslov rješenje svih pitanja sa čarterom brodova i osiguranjem izvoza ruske hrane, kao i objezbeđenje cjelokupne logistike ovih isporuka.

„Povećanje troškova zakupa morskih plovila za prevoz robe, troškova međunarodnih finansijskih poravnanja i drugih transakcija doveli su do gubitka profitabilnosti isporuka za faktor dva“, precizirao je Poljanski.

Pored toga, prema njegovim riječima, potrebno je obezbijediti nesmetane uslove za proširenje snabdijevanja ruskim đubrivima i sirovinama za njihovu proizvodnju.

Riječ je, između ostalog, o obnavljanju rada amonijačnog gasovoda Toljati-Odesa.

Među uslvoma Rusije je i deblokada ruskih sredstava vezanih za poljoprivrednu industriju.

Posljednji uslov koji je iznio Poljanski je vraćanje prvobitne humanitarne prirode „žitnog sporazuma“, koji, kako je rekao, treba da bude u interesu zemalja u nevolji, a ne da „bogate zemlje čini još bogatijima“.

Poljanski je istakao da će se Moskva, čim se ispune svi ovi uslovi, odmah vratiti na „žitnom sporazumu“.

„Međutim, u ovom trenutku predstavnici Rusije vide i čuju samo demagogiju i licemerje“, zaključio je on.

Sporazum o žitu, koji su prvi put potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN 22. jula prošle godine i produžavan na po 120 dana, prestao je da važi 18. jula, kada je Rusija poručila da neće biti produžen jer nisu ispunjeni zahtjevi te zemlje iz sporazuma.

(Tanjug)

CATEGORIES
Share This