Rusija počela vojne vježbe na Krimu, više od 10.000 vojnika

Rusija počela vojne vježbe na Krimu, više od 10.000 vojnika

MOSKVA – Rusija je danas započela velike vojne vježbe na Krimu pod ličnim nadzorom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Šojgu nadlijetao helikopterom područje na kojem su razmještene trupe i vojna oprema, i da je provjerio spremnost pomorskih i kopnenih snaga.

U vojnim vježbama će učestvovati više od 10.000 vojnika i više od 40 ratnih brodova, prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

“Tokom aktivne faze trupe vježbaju slanje i odbijanje raketa i vazdušne udare, primjenom dronova i krstarećih raketa, a takođe se bore protiv ovog oružja sa bojnog polja i koristeći brodske PVO kapacitete”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zvanični Kremlj je saopštio danas da je predsjednik Vladimir Putin upoznat sa pozivom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da se sastanu i razgovaraju o krizi.

“Ako predsjednik smatra da je potrebno, odgovoriće sam. Sada o tome nemam šta da kažem”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Stano: EU za oživljavanje dijaloga sa Rusijom o razoružanju

Evropska unija nastoji da obnovi bilateralni dijalog sa Rusijom o pitanjima razoružanja i o neširenju nuklearnog naoružanja, izjavio je danas vodeći portparol EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Peter Stano.

Njegovi komentari uslijedili su nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da Rusija snažno podržava strane partnere da razgovaraju o pitanjima globalne stabilnosti.

“EU vrijedno radi na očuvanju multilateralnih procesa za razoružanje i neširenje nuklearnog naoružanja. Imamo dijaloge o neširenju oružja i o razoružanju sa desetak država, i predložili smo ruskoj strani da oživi naš bilateralni dijalog o ovim pitanjima”, rekao je Stano za rusku agenciju Tas s.

Dodao je i da EU nastavlja da ohrabruje “pregovore o strateškoj stabilnosti između Rusije i SAD”.

RTV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS