Rusi objavili: “Ovo su pravi dokazi o masakru u Buči, to nema veze s ruskom vojskom”

Rusi objavili: “Ovo su pravi dokazi o masakru u Buči, to nema veze s ruskom vojskom”

Ruski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzia održao je pres na kojem je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da na zahtjev Rusije nije sazvan sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a te iznio niz tvrdnji za koje je naveo da dokazuju da je video koji sugeriše da su Rusi počinili masakr u Buči – laž.

“To je jasna provokacija u Gebelsovom stilu”, izjavio je ruski ambasador pri UN-u.

“Želim vam predstaviti prave dokaze o Buči. Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina. Za to su se vrijeme stanovnici kretali slobodno. Koristili su mobitele pa su mogli na društvenim mrežama objaviti bilo koju sliku ili videosnimku nekog teoretskog nasilja da je to bio slučaj. No to se nije dogodilo”, rekao je Nebenzia.

Pokazao snimku gradonačelnika

Nebenzia je na presu objavio snimku gradonačelnika Buče za koju je rekao da je snimljena 31. marta.

“Ta je snimka snimljena dan nakon povlačenja ruskih snaga što je prezentovano kao pobjeda ukrajinske vojske. Zanimljivo, nije spominjao nikakvo masovno nasilja, ubojstva, masovne grobnice niti išta slično. Teško je zamisliti da bi gradonačelnik zaboravio pomenuti takve stravične stvari. Na snimci je gradonačelnik Federov nasmiješen, teško je da bi se tako ponašao da je oko njega masakr na ulicama”, rekao je, a potom je puštena snimka.

“Na snimci je srećan što su se ruske trupe povukle i govori da je to velika pobjeda ukrajinske vojske. Ne spominje nikakve zločine u gradu. Ovaj video je objavila ukrajinska televizija Kanal 24 1. aprila i naglašavam da ništa o zločinima nije bilo rečeno 1. aprila. Želim vam pokazati i sliku zamjenika predsjednika ukrajinskog parlamenta koji se također smije i u svojoj objavi ne spominje ništa o zločinima”, kazao je.

“2. aprila je Nacionalna garda Ukrajine objavio je video ulaska u Buču i nigdje se ne vide tijela. Pričali su sa stanovnicima i nitko nije pomenuo masakr”, rekao je.

Pušten je i taj video na kojem se vidi ulazak ukrajinskih snaga u grad.

“Da sumiramo, nema nikakvih izvještaja o zločincima u Buči za koje sad okrivljuju rusku vojsku, koji bi se dogodili prije ulaska ukrajinske vojske u grad. Četiri dana nakon što je ruska vojska napustila grad nije bilo nijednog, ponavljam nijednog, spomena zločina”, govori Nebenzia.

“Video s tijelima se pojavljuje 3. aprila, pun je diskrepancije i očitih laži. Prema autima toga, tijela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali tijela nisu zgrčena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja. Na ranama nema krvi. To takođe pokazuje da je video lažan”, rekao je.

“Ukrajinci su pobili civile, postoji video”

No Nebenzia je otišao i korak dalje. Optužio je Ukrajince da su oni ubili ljude koji su nosili na rukama bijele trake, što je bio znak raspoznavanja da je riječ o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

“Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude s bijelim trakama, ubijajući civile. Postoji video razgovora između ukrajinskih postrojbi koja je bila objavljena na društvenim mrežama. Jedan radikal pita može li pucati ljude bez plavih traka, a drugi mu odgovara: ‘Naravno'”, rekao je Nebenzia.

Kazao je kako je ukrajinski video tijela na ulicama Buče “gruba krivotvorina”.

O jednoj od dvije trudnice čije su slike nakon napada na bolnicu i rodilište u Mariupolju obišle svijet ponovio je optužbe da je glumila. “Ona je blogerica, vidio sam da je na ruskoj televizija priznala da su je natjerali da to radi”, izjavio je Nebenzia.

Još se jednom osvrnuo na masakr u Buči, tvrdeći da je sve laž.

“Odjednom se pojavljuju tijela. Neka pokazuju daju znakove života. To je inscenirano, to je lažno, to je provokacije. Imamo dokaze da je to bila da je to bilo organizirano od strane ukrajinske informacijskog ratnog stroja”, rekao je ruski ambasador pri UN-a Vasilij Nebenzia.

“Jedno ne možete osporiti, Ukrajinci koriste stanovnike kao ljudske štitove u stambenim zgradama.”

Tvrdi da je trudnica iz Mariupolja priznala da je glumila i da nije bilo ruskog zračnog napada

Na pitanje o tome da je jedna od dviju trudnica sa slika napada u Mariupolju odgovara:

“Ako je to slučaj, stvarno mi je žao. Pitanje je tko je odgovaran za tu smrt jer je Ukrajina tvrdila da je bilo ruskog vazdušnog napada, a zgrada ne pokazuje tragove vazdušnog napada”, rekao je.

“Nevjerovatno je kako Evropa tretira Ruse samo zato što imaju ruski pasoš, na stranu sankcije, ali nevjerovatno je kako Evropa tretira Ruse”, rekao je.

Požalio se da nije sazvan sastanak Savjeta sbezbjednosti UN-a iako je to zatražila Rusija te da se inače sastanak uvijek održavao u roku nekoliko sati kad bi jedna od zemalja članica Savjeta bezbjednosti zatražila sastanak.

index.hr

CATEGORIES
Share This