Putinov ideolog Aleksandar Dugin: “Spremimo se za Treći svjetski rat i nuklearni Armagedon!”

Putinov ideolog Aleksandar Dugin: “Spremimo se za Treći svjetski rat i nuklearni Armagedon!”

Nakon što mu je ovo ljeto u atentatu u predgrađu Moskve, poginula kćerka Darja Dugina, uticajni ruski ideolog i nacionalist Aleksandar Dugin, o kojemu se govori kao o Putinovu Raspućinu, arhitektu i duhovnom vođi ruske invazije na Ukrajinu, poručio je Rusima da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini okončana te da se spreme se za Treći svjetski rat.

U prvom tekstu koji je objavio nakon smrti kćerke, ruski ultranacionalist navodi kako je najnoviji vojni uspjeh Ukrajine u regiji Harkov potvrda da je počeo rat Zapada protiv Rusije koji bi vrlo lako mogao prerasti u Treći svjetski rat.

„Prekretnica je upravo situacija u Harkovu, kao i prisilno povlačenje ruskih savezničkih snaga. Ostavljajući po strani psihološke učinke i legitimne osjećaje petriota, mora se istaknći da smo, u cjelini, uključujući i cijeli tok specijalne vojne operacije, došli do tačke s koje nema povratka”, piše teoretičar i guru ruskog predsjednika Vladimira Putina i objašnjava kako Treći svjetski rat nije pitanje straha ili očekivanja, nego da je to naprosto činjenica. Takođe kaže kako je otvoreno pitanje hoće li biti korišteno nuklearno oružje te da „vjerovatnost nuklearnog Armagedona raste iz dana u dan“.

– Sasvim je jasno, a mnogi američki vojni zapovjednici, poput bivšeg američkog zapovjednika u Evropi Bena Hodgesa to otvoreno govore, da Zapad ne bi bio zadovoljan ni našim potpunim povlačenjem s teritorija bivše Ukrajine, da ćemo završiti ovaj rat na vlastitom tlu. Jens Stoltenberg insistira na “bezuslovnoj predaji”, Ben Hodges na “deimperijalizaciji”, rasparčavanju Rusije – analizira Putinov ultranacionalist i ocjenjuje kako je 1991., Zapad bio zadovoljan raspadom Sovjetskog Saveza i ruskim ideološkim popuštanjem te „prije svega prihvaćanjem zapadne liberalne ideologije, političkog sistema i ekonomije pod zapadnim vođstvom“.

Danas je crvena linija za Zapad postojanje suverene Rusije, čak i unutar granica Ruske Federacije. Protivnapad AFU-a u regiji Harkov je direktan napad Zapada na Rusiju. Svima je poznato da je ovu ofanzivu organizovalo, pripremilo i opremilo vojno zapovjedništvo SAD-a i NATO-a te da se odvijala pod njihovim direktnim nadzorom. Ne radi se samo o korištenju vojne opreme NATO pakta, već i o direktnom angažmanu zapadnih vazduhoplovnih obavještajnih službi, plaćenika i instruktora. U očima Zapada ovo je početak našeg kraja. Nakon što smo pokazali slabost u obrani teritorija pod našom kontrolom u Harkovskoj oblasti, možemo biti poraženi. Ovo nije mali uspjeh kijevske protivofanzive, već prvi opipljivi uspjeh Drang nach Osten NATO snaga – konstatuje Aleksandar Dugin. Ruski filozof i geostrateg ponavlja kako su posljednja događanja potvrda da je Zapad Rusiji objavio rat, odnosno da ga već vodi.

“Nismo mi izabrali ovaj rat, nismo ga željeli. Niti smo 1941. godine željeli rat sa nacističkom Njemačkom i odbijali smo dugo da povjerujemo da će ga biti – sve do samog početka. Ali u sadašnjoj situaciji, kada se protiv nas de facto vodi rat, to nije od presudnog značaja. Jedino što je sada značajno je da taj rat dobijemo, braneći pravo Rusije da postoji”, napisao je Dugin. U nastavku tvrdi da je tzv. Specijalna vojna operacija okončana.

“Ona se postepeno izrodila u potpuni rat sa Zapadom, u kojem, u stvari, nacistički teroristički režim u samom Kijevu ima ulogu oružja”, veli pa ističe „da se uzaludno pretvarati kako se nastavlja tzv. Specijalna vojna operacija (SVO)“.

“Sada smo u ratu protiv svoje volje i to utiče na svakog građanina Rusije: svako od nas je na nišanu neprijatelja, terorista, snajperista, okružnih grupa za brzo djelovanje. Kraj SVO-a znači potrebu za dubokom transformacijom cjelokupnog političkog i društvenog sistema savremene Rusije, staviti zemlju na ratne noge, u politici, ekonomiji, kulturi i informatičkoj sferi. Sve se svodi na rat sa Zapadom”, rekao je Dugin.

Slobodna Dalmacija

CATEGORIES
Share This