Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama

Putin: Vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama

Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog vijeka, ocijenio je Putin, prenio je Sputnjik.

Prema Putinovim riječima, sadašnje promjene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne.

SAD su proglasivši pobjedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsjednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svijet postao nestabilan.

Šabloni u politici i ekonomiji ne funkcionišu, iako zapadne zemlje pokušavaju da ih nametnu, istakao je on.

Sankcije protiv Rusije nerazumne i nepromišljene

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je danas sankcije protiv Rusije kao nerazumne i nepromišljene.

“Njihov cilj je da na brzinu samelju rusku ekonimiju, ali to nije uspjelo”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svijetu i operacija u Ukrajini.

On je naglasio da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju, prenio je Sputnjik.

Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje.

Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja u neformalnim razgovorima razmatraju sankcije, govore da one mogu da budu primjenjene protiv svakog ko im nije po volji, uključujući i članice Evropske unije.

Evropski političari su sopstvenoj ekonomiji nanijeli težak udarac svojim rukama, tamo rastu cijene, upozorio je Putin.

“Sve češće slušam izraz ”Putinova inflacija”. To je upućeno onima koji ne umiju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu s tom inflacijom nemaju nikakve veze”, istakao je Putin.

On je naglasio da sve što se danas događa u svijetu nije rezultat događaja od posljednjih mjeseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

Evropska unija je konačno izgubila svoj politički suverenitet, a njene elite plešu tuđu muziku, nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu, upozorio je ruski predsjednik.

Sadašnja situacija u Evropi će dovesti do eksplozije radikalizma, a u perspektivi do smjene elita, istakao je Putin.

Prema ocjeni ruskog predsjednika, Zapad bez pardona nameće svoju etiku i kulturu, obuhvatajući sve oblasti, uključujući i sport.

(Tanjug Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This