Putin: Operacija u Ukrajini može biti dug proces

Putin: Operacija u Ukrajini može biti dug proces

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin je rekao i da će se njegova vojska vjerovatno još dugo boriti u Ukrajini, ali i da ne vidi razlog da u ovom trenutku mobiliše dodatne vojnike.

 

On je između redova rekao koliko bi sukob mogao trajati.

– Što se tiče specijalne vojne operacije, naravno da to može biti dug proces – rekao je on.

Putin izjavio je danas da će se Moskva truditi da odbrani svoje interese “svim raspoloživim sredstvima”, prenose mediji.

Putin je ovo izjavio tokom sjednice ruskog Savjeta za ljudska prava koja je prenošena direktno na televiziji, rekavši da je Zapad tretirao Rusiju kao državu “druge klase” koja nema pravo na svoje postojanje.

On je poručio da ruski Savjet za ljudska prava može da bude važno međunarodno mjesto za zaštitu ljudskih prava.

– Smatram da naš državni savjet kao institucija već radi sa brojnim civilnim organizacijama u Rusiji, ali i inostranstvu i može da postane važno međunarodno mjesto na kojem se može razgovarati o pitanjima ljudskih prava i zaštite u modernom svijetu – istakao je Putin, prenio je TASS.

On je dodao da se “doktrina ljudskih prava globalno koristi da se uništi suverenitet država i podrži dominacija Zapada”.

– Vidimo da se ta doktrina koristi da se uništi suverenitet država, da se opravda zapadna politička, finansijska, ekonomska i ideološka dominacija – istakao je Putin.

U svom govoru, on je odgovarao na komentar člana Savjeta za ljudska prava koji je rekao da ukrajinske snage granatiraju stambene oblasti u regiji Donjecka koju kontroliše Rusija.

Putin je rekao i da će se njegova vojska vjerovatno još dugo boriti u Ukrajini, ali i da ne vidi razlog da u ovom trenutku mobiliše dodatne vojnike.

– Što se tiče specijalne vojne operacije, naravno da to može biti dug proces. Ali trenutno nema potrebe za drugim krugom mobilizacije nakon poziva 300.000 rezervista u septembru i oktobru – rekao je on.

Od tog broja, 150.000 je trenutno raspoređeno u Ukrajini.

B92

CATEGORIES
Share This