Putin: Misija Rusije je da okonča rat Kijeva protiv Donbasa

Putin: Misija Rusije je da okonča rat Kijeva protiv Donbasa

Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjete Kalinjingradu.

Putin je rekao da su nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, kada je smijenjen proruski predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, stanovnici Donjecka i velikog dijela Luganska i Krima odbili da priznaju puč, piše Tanjug.

“Protiv njih započet je rat i vođen osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika i milicije Donbasa je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo narod. I da, naravno, zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli da stvaraju antirusku enklavu koja prijeti našoj zemlji. Naši momci se bore da zaštite narod Donbasa i samu Rusiju”, naveo je Putin.

On je ukazao na to koliko je značajna podrška društva ruskim vojnicima, prenosi TASS.

“Momci koji se tamo bore rizikuju svoje zdravlje i mogli bi da izgube živote. Oni treba da znaju za šta se bore. To su izuzetno važne stvari: za Rusiju i za narod koji živi u Donasu”, poručio je Putin.

Putin je obraćajući se jednoj učenici rekao da stanovnici Donbasa sebe smatraju dijelom zajedničkog humanitarnog, kulturnog i jezičkog prostora sa Rusijom.

On je istakao da učenici u “oslobođenim teritorijama Ukrajine”, nisu znali da postoji Krimski most, kao i da nisu znali da su Ukrajina i Rusija bile deo jedne države Sovjetskog Saveza.

“Tako su ih učili”, naveo je Putin.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This