Putin Makronu: Ukrajinsko granatiranje može dovesti do velike katastrofe

Putin Makronu: Ukrajinsko granatiranje može dovesti do velike katastrofe

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posjete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas Kremlj.

“Ruska strana je potvrdila spremnost da inspektorima Agencije pruži neophodnu pomoć”, navodi se u saopštenju, prenijela je RIA Novosti.

Navodi se da je razgovor održan na inicijativu francuske strane i da su dvojica lidera istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje.

Putin je, kako se dodaje, istakao da ukrajinsko granatiranje teritorije nuklearke dovode do opasnosti od velike katastrofe.

“Dotakli su se različitih aspekata situacije oko Ukrajine. Vladimir Putin je posebno naglasio da ukrajinsko sistematsko granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje predstavlja prijetnju katastrofe velikih razmjera koja može da dovede do radioaktivne kontaminacije velikih područja”, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tanjug.

Takođe, kako se navodi, Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom ponovio poziv ekspertima Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da posjete Jelenovku.

“Vladimir Putin je ponovio poziv stručnjacima Sekretarijata UN i MKCK da posjete istražni zatvor u Jelenovki (DNR), gdje je ubijen veliki broj ukrajinskih ratnih zarobljenika u ukrajinskom granatiranju”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, predsjednici Rusije i Francuske dogovorili su se da održavaju kontakte o različitim pitanjima.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This