Putin-Lukašenko: „Hvala Zapadu, dali su nam podsticaj“

Putin-Lukašenko: „Hvala Zapadu, dali su nam podsticaj“

Predsjednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se u ponedeljak u Sočiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin našalio se danas da će morati ozbiljno da razgovara sa Zapadom, koji ga krivi za ekonomski haos izazvan rusko-ukrajinskim ratom, i saglasio se sa beloruskim kolegom da su sankcije podstakle obje zemlje da se samostalno razvijaju.

Ruska ekonomija dobro funkcioniše uprkos zapadnim sankcijama, rekao je Putin u Sočiju, gde je razgovarao sa Aleksandrom Lukašenkom, koji je ranije danas optužio Zapad da „cijepa“ Ukrajinu, a njegovo ministarstvo odbrane je objavilo da testira svoje oružje i opremu.

„Hvala Zapadu, dali su nam podsticaj“

Sankcije su dale objema zemljama podsticaj da se fokusiraju na nezavisni razvoj, rekao je Lukašenko, dodajući da zapadne elite pogrešno identifikuju uzroke svojih ekonomskih nedaća.

„Što se tiče ekonomije, hvala im (Zapadu) što su nam dali takav podsticaj sopstvenom razvoju“, rekao je Lukašenko, prenosi Rojters.

Putin se na to osmjehnuo i klimnuo glavom.

„Dobili su inflaciju, a govore: ‘Putin je kriv’, ‘Putin je kriv za sve’“, rekao je Lukašenko.

Putin je nastavio i ironično rekao: „Moraćemo ozbiljno da razgovaramo sa njima“, prenosi Rojters.

„Provjeravamo naoružanje i opremu“

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je vojska počela da provjerava svoje oružje i logističku opremu kako bi se uvjerila da su spremni za borbu. U saopštenju se navodi da vojska provjerava opremu u dugoročnom skladištenju.

„Inspekcijom će se utvrditi stanje opreme i spremnost za obavljanje zadataka“, navodi se.

Lukašenko je do sada odbijao da se direktno uključi u rusku invaziju na Ukrajinu slanjem trupa, ali je ruska vojska koristila bjelorusku teritoriju u napadu na Ukrajinu. Lukašenko je rekao da je zabrinut što Zapad pokušava da rasparča „Ukrajinu“ i optužio je Poljsku da želi da okupira zapadni dio zemlje.

„Poljaci i NATO su spremni da okupiraju zapadnu Ukrajinu“

Lukašenko je na sastanku sa Putinom, koji je prenosila televizija, rekao da će Kijev na kraju morati da zatraži pomoć da spreči okupaciju zapadne Ukrajine.

„Zabrinuti smo što su Poljaci i NATO spremni da okupiraju zapadnu Ukrajinu kakva je bila pre 1939. godine“, rekao je Lukašenko.

Poljska je jedan od najjačih prijatelja Ukrajine. U Ukrajinu je poslala razno oružje i primila više od 3 miliona ukrajinskih izbeglica. Prema Paktu o nenapadanju iz 1939. zaključenom neposredno prije Drugog svjetskog rata, nacistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili su Poljsku.

Balkanika

CATEGORIES
Share This