Pulicerove nagrade Vašington postu i Rojtersu

Pulicerove nagrade Vašington postu i Rojtersu

– Američki list “Vašington post” osvojio je Pulicerovu nagradu za izvještavanje u javnom interesu o opsadi američkog Kapitola pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, dok je Rojters pobjedio u kategoriji fotografija za izvještavanje o pandemiji korona virusa u Indiji.

Ukrajinski novinari dobili su specijalnu nagradu za izvještavanje o ruskoj invaziji, saopštila je administratorka Pulicerove nagrade Mardžori Miler, prenio je Rojters.

Prema njenim riječima, ove godine nagrada za izvještavanje u javnom interesu pripala je “Vašington postu” za njegov ubijedljivo ispričan i živopisno predstavljen prikaz napada na Vašington 6. januara 2021, u kojem je javnosti pružio “potpuno i nepokolebljivo razumijevanje jednog od najmračnijih dana u zemlji”.

Kada je riječ o fotografiji, tim Rojtersovih fotografa osvojio je Pulicerovu nagradu za prateću fotografiju za pokrivanje pandemije korona virusa u Indiji.

“Majami herald” osvojio je nagradu za udarnu vijest za izveštavanje o urušavanju višespratnice u Njujorku kada je poginulo 98 ljudi.

“Njujork tajms” je osvojio tri Pulicerove nagrade za izvještavanje, dok je njegova reporterka Andrea Eliot osvojila Pulicerovu nagradu u opštoj non-fikšen kategoriji za svoju knjigu “Nevidljivo dete: siromaštvo, preživljavanje i nada u američkom gradu”, koju je počela serijom tekstova 2013. koju su objavile novine.

Pulicerove nagrade dodeljuje Univerzitet Kolumbija iz Njujorka, a svaki dobitnik dobija diplomu i nagradu od 10.000 američkih dolara.

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zavještao Univerzitetu Kolumbija.

Prva Pulicerova nagrada je dodeljena 4. juna 1917. i od tada se tradicionalno dodeljuje svakog aprila.

Dobitnike bira nezavisna komisija.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)

CATEGORIES
Share This