Prva zemlja koja uvodi lokdaun za nevakcinisane

Prva zemlja koja uvodi lokdaun za nevakcinisane

Milioni Austrijanaca koji još nisu vakcinisani protiv korona virusa najverovatnije će se uskoro naći u lokdaunu, dok se stopa infekcija penje na rekordne visine, a jedinice intenzivne nege se suočavaju sa sve većim pritiskom.

Najgore pogođena pokrajina Gornja Austrija planira od ponedeljka da uvede karantin za nevakcinisane, prema preporukama medicinskih stručnjaka.

Evropa je ponovo “u epicentru“ pandemije zbog neujednačene pokrivenosti vakcinama i relaksacije preventivnih mera, saopštila je prošle nedelje Svetska zdravstvena organizacija i dodala da se u regionu predviđa još 500.000 smrtnih slučajeva do februara.

Smrtni slučajevi od korona virusa porasli su za 10 odsto širom kontinenta tokom protekle nedelje, što ga čini jedinim svetskim regionom u kome su i infekcije i smrtni slučajevi Kovid-19 u stalnom porastu.

Austrija ima najnižu stopu vakcinacije u Zapadnoj Evropi posle Lihtenštajna, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. A prema vladinim podacima, pokrajina Gornja Austrija ima najnižu stopu vakcinacije i najveću stopu zaraze od devet austrijskih pokrajina.

Regionalni guverner Tomas Stelker opisao je situaciju kao “dramatičnu” i rekao da će blokada biti uvedena “pod uslovom da postoji zakonsko zeleno svetlo od savezne vlade ili savezna vlada stvori pravni osnov”, prenosi “Gardijan”.

Prema planu, onima koji nisu vakcinisani imaće ograničenja u svakodnevnom kretanju, uključujući zabranu ulaska u restorane, hotele, frizerske salone i velike javne događaje. Praktično, kretanje će im biti ograničeno na posao i nabavke.

Region će biti prvi koji će preći na peti nivo petostepenog inkrementalnog vladinog plana dogovorenog u septembru koji predviđa da kada 30 odsto kreveta intenzivne nege bude popunjeno kovid pacijentima, ljudi koji nisu vakcinisani protiv korona virusa biće stavljeni pod izolaciju. Trenutni nivo je 20 odsto i raste rapidnom brzinom.

Sudeći prema izjavama kancelara Aleksandra Šalenberga, pokrajina neće imati problem da od savezne vlade dobije blagoslov za karantin za nevakcinisane, jer se takva mera uveliko razmatra i na nacionalnom nivou.

– Prema inkrementalnom planu imamo samo nekoliko dana pre nego što ćemo morati da uvedemo blokadu za nevakcinisane ljude – rekao je kancelar Šalenberg na konferenciji za novinare u četvrtak, dodajući da je stopa vakcinacije u Austriji “sramno niska“.

Oko 65 odsto stanovništva Austrije u potpunosti je vakcinisano protiv korona virusa, pokazuju nacionalna statistika. Gornja Austrija beleži nešto manje od 60 odsto ukupne vakcinisane populacije. Mnogi Austrijanci su skeptični po pitanju vakcinacije, što je gledište koje ohrabruje krajnje desničarska Slobodarska partija, treća po veličini u parlamentu.

Šalenberg je tokom posete Bregencu na zapadu zemlje u četvrtak rekao: “Ne vidim zašto bi dve trećine građana trebalo da izgubi slobode zbog trećine koja okleva”.

– Za mene je jasno da neće biti zaključavanja za vakcinisane iz solidarnosti sa nevakcinisanima. Ni iz demokratskog ugla ne vidim zašto bi većina trebalo da bude talac manjine. Lokdaun za nevakcinisane je teška, ali očigledno neizbežna mera – naglasio je on.

Zbog teške epidemiološke situacije, on je uveren da će zima i Božić proći uz “2G” mere, koje omogućavaju pristup ugostiteljskim, zabavnim i kulturnim institucijama samo za vakcinisane i izlečene od kovida. Najavio je i pojačanje pritiska kontrole poštovanja mera.

Kako je objasnio austrijski kancelar, zaključavanje za nevakcinisane znači da oni ne mogu da napuste dom osim zbog odlaska na posao, u osnovnu kupovinu ili da “protegnu noge” – upravo ono što su svi morali da istrpe tokom nacionalnih zaključavanja prošle godine.

Talas slučajeva kovida u Austriji dolazi u vreme kada istočnoevropske države, sa najnižim stopama vakcinacije na kontinentu, doživljavaju neke od najvećih brojeva dnevnih smrtnih slučajeva po glavi stanovnika na svetu.

Broj novih slučajeva zaraze korona virusom u Austriji ponovo je porastao na rekordan nivo, sa 11.975 zabeleženih infekcija u četvrtak. Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla je na 751, što je tri puta više nego u susednoj Nemačkoj.

(Blic)

CATEGORIES
Share This