Procurili scenariji SAD-a za slučaj smrti Putina ili Zelenskog

Procurili scenariji SAD-a za slučaj smrti Putina ili Zelenskog

21-godišnji pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovnih snaga, kojeg sumnjiče da je na internetu objavio povjerljive američke vojnoobavještajne dokumente, pojavio se u subotu pred saveznim sudijom u Bostonu kako bi se suočio s optužbama da je nezakonito uklonio i zadržao povjerljive dokumente.

Jack Douglas Teixeira iz North Dightona, kojeg je uhvatila grupa teško naoružanih agenata FBI-a u njegovom domu, pojavio se na saveznom sudu. Na saslušanju je glavni savezni tužilac za nacionalnu bezbjednost u Bostonu Nadine Pellegrini rekla da se Teixeiru pritvori do početka suđenja, dok je saslušanje o pritvoru zakazano za srijedu.

Povjerljivi dokumenti koji se nalaze u središtu istrage objavljeni su na društvenoj mreži Discord u martu ili čak ranije, ali vijesti o njihovom postojanju nisu se pojavile dok o tome nije objavio Njujork  Tajms. Vjeruje se da je to najozbiljniji bezbjednosni propust otkako je više od 700.000 dokumenata, videosnimaka i i diplomatskih podataka objavljeno 2010. na Vikiliksu.

Sada su AP i  Njujork  Tajms objavili nove dokumente u kojima se otkrivaju američki scenariji za četiri “najgore opcije” u ratu u Ukrajini. Dokumenti uključuju analizu onoga što bi se moglo dogoditi u slučaju smrti ruskog predsjednika Vladimira Putina ili ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dokumenti nose oznaku “tajno”.

Četiri ekstremna scenarija

1. Ukrajina napada Kremlj
Jedan od četiri hipotetička scenarija opisuje što bi se moglo dogoditi ako Ukrajina napadne Kremlj. Identifikovan je širok raspon mogućih implikacija. Moglo bi doći do eskalacije, pri čemu bi Putin odgovorio na bijes javnosti pokretanjem vojne mobilizacije velikih razmjera i razmatranjem upotrebe taktičkog nuklearnog oružja, stoji u dokumentima. Nasuprot tome, strahovi stanovništva mogli bi navesti ruskog vođu da pokuša pregovarati o rješenju rata.

Administraciju američkog predsjednika Džo Bajdena posebno bi zabrinuo mogući ukrajinski napad na Moskvu jer bi mogao izazvati dramatičnu eskalaciju, stoji u dokumentima. Rizik od takvog napada iz Ukrajine jedan je od razloga zašto su Sjedinjene Države oklijevale snabdjeti Kijev projektilima većeg dometa, piše Njujork  Tajms.

2. Putin otpušta glavne vojne savjetnike
Ako bi ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio svoje glavne vojne savjetnike, to bi dovelo do eskalacije, a u dokumentima se nagađa da bi u tom slučaju ruski vođa mogao odobriti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

“Do toga bi moglo doći samo u dvije situacije – ako oligarsi dovedu u pitanje Putinov proces donošenja odluka i ako ne uspiju riješiti problem nedostatka municije. To je scenario koji se u ovom trenutku čini malo vjerovatnim”, stoji u dokumentima.

3. Zelenski umire
Treći scenario odnosi se na smrt ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Ako bi Zelenski u Kijevu umro, najgori scenario je da bi evropski zvaničnici mogli ograničiti isporuke oružja, stoji u dokumentima. Međutim, dokument pokazuje kako bi “viši ukrajinski zvaničnik” također “mogao zadržati domaću i inostranu podršku”. Dakle, postojao bi nasljednik, primjećuje Njujork  Tajms.

4. Putin umire
U dokumentima se spominje i scenario u slučaju smrti Vladimira Putina, ali Njujork  Tajms nije objavio detalje o njemu. Kažu da dokument opisuje različite moguće scenarije, bez procjene koji bi mogao biti najvjerovatniji.

Više američkih zvaničnika ovih je dana izjavilo da su dokumenti koji su procurili “zastarjeli” i da u mnogim slučajevima ne predstavljaju trenutne procjene obavještajnih agencija, prenosi Index.

autor: Index

FOTO: Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via

REUTERS

CATEGORIES
Share This